2016. május 10., kedd

Bodzás epres tiramisu - laktózmentesen is -

Azt képzeltem, hogy az epres tiramisu olyan, mint az eredeti. Alapvetően kávés ízvilággal, kiegészítve egy kis eperrel. Gondolkodtam is rajta, hogy hogyan jönnek össze az ízek, és simán el tudtam képzelni a kávé keserűsége mellé az eper gyümölcsösségét. Meg is lepődtem, amikor a keresésem első eredményei valami cukorszirupba áztatott piskótáról szóltak. Majd a későbbi eredmények sem vezettek tovább a citromos-limoncsellós áztatásnál. Legyen akkor citrom, legalább nem kell egyensúlyoznom, hogy ehetnek-e belőle a gyerekek.
Beszereztem a hozzávalókat, majd este elkezdtem összerakni, amikor is rádöbbentem, hogy citrom nincs a házban. Ez érdekes lesz, kávét nem merek belerakni, mert mivan, ha mégsem illik össze az íze az eperrel. Citrom meg nincs. Szép. És akkor jött a megvilágosodás, mert megláttam a bodzaszörpöt, aminek az elkészítéséhez rengeteg citromot használtam. Háh, lesz itt epres tiramisu, aminek citromosságát a házi bodzaszörp fogja megadni. Mondjuk így bodzás is lesz, de ez mint utólag kiderült, tovább fokozta az élvezeteket.

Hozzávalók:
egy csomag babapiskóta
fél kiló eper
1-2 dl bodzaszörp
2 dl tejszín
fél liter mascarpone krém
porcukor+méz

Elkészítése: 
A bodzaszörpben összeturmixolok egy marék epret, ebbe mártogatom a piskótát, sorban teszem az edény alján, szeletelek rá epret, aminek egy részét az edény oldalára igazítom. Közben felverem a tejszínt, hozzákeverem a mascarponét, édesítem ízlés szerint, majd harmadát rákenem az első sorra. Következik a mártogatott piskótaréteg, rá az eperszelet, krém, megint piskóta, eper, végül krémmel fejezzük be az alkotást. Hűtőben pihentetem egy éjszakán, boldogszülinapos reggelire tálalom. 
Étvágyakat :)


Elkészítettem laktózmentesen is, hogy a kicsilány bírja enni. cseréltem a tejszínt és a mascarponét.

Laktózmentes hozzávalók:
egy csomag babapiskóta
fél kiló eper
2 dl bodzaszörp
2 dl laktózmentes tejszín
fél liter szójajoghurt, nekem most natur Yoya volt itthon, krémes állaga nagyon illik ide
porcukor+méz

2016. május 2., hétfő

Almás keksz szelet, tej és tojásmentesen, sütés nélkül

Szeretem az almát, igazából az egyik legegyszerűbb gyümölcs, mégis olyan sokat tud nyújtani. Nyersen vagy főzve, pucolva vagy pucolatlan, egyben vagy szeletelve, pirosan vagy zölden. Bárhogy jöhet. És jön is.
Megláttam ezt az almás kekszes sütit, és annyira egyszerűnek tűnt, hogy muszáj volt elkészíteni. És nem is csalódtam, könnyen, gyorsan elkészült, és ugyanolyan könnyen, gyorsan el is fogyott. 

Hozzávalók:
6 alma
2 dkg vaj
4 ek. nádcukor
2,5 dl víz, 2,5 dl almalé
2 csomag vaníliás pudingpor
200-250 g háztartási keksz (ami elvileg tej és tojásmentes)
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj

Elkészítés:
Megpucolom az almákat és vékony szeletekre vágom. A vajon elkezdem megpárolni, közben összekeverem a pudingport a vízzel és az almalével, végül hozzáöntöm az elkészült almához. Amíg fő az alma, kirakom a kekszet kb 5x7-es alakzatban. Amikor elkészül a puding is, még forrón ráöntöm a kekszre, majd a tetejét is beborítom. Amikor a puding kihűl, bevonom a megolvasztott csokival.


Itt találtam! Köszi szépen.

Paradicsomos káposzta, vagy kákoszta

Mert ez egy igazi, gyerekkori kedvenc, az a kedvenc, ami miatt a menzán örömtáncot jártunk. Igaz jó lisztes volt, és a mellé dobott hús rágóssága mindig kifogott rajtam, de akkor is. Imádtam.
Ugyanilyen kedvenc volt akkor is, mikor csóró egyetemistaként a menzai étlapon néhanapján felfedeztem ezt az egyszerű ételt, olcsó is volt, és finom is volt, egyszerűen nagyszerű.

Hozzávalók:
1 ek zsír
1 fej káposzta
15 dkg szalonna
1 hagyma
50 dkg sűrített paradicsom 
4 ek cukor
1 tk pirospaprika
só, bors, majoranna, babérlevél, őrölt fűszerkömény

Elkészítés:
A zsíron megsütöm a szalonnát a hagymát, legvégül megszórom pirospaprikával, közben apróra szeletelem a káposztát, és azt is ráteszem. Felöntöm pici vízzel, Befűszerezem, hagyom összerottyanni. Utána felöntöm a paradicsommal, kicsit igazítok a fűszerezésen, és kb 1 óra alatt készre főzöm. Legvégén adom hozzá a cukrot, esetleg kis levet még.
Én nem rántottam be, nekem így volt jó, ha szükséges akkor kicsi zsíron lisztet pirítunk, és azzal szépen berántjuk, felforraljuk még egyszer, és kész. 

2016. április 21., csütörtök

Fördős Dezső lángosa Dunaharasztiban

Nem is értem, eddig miért nem jártunk ott, hiszen már évek, sőt évtizedek óta sütögeti a lángosait Dezső bácsi. 2015-ben az ország legjobb lángost sütővé szavazták meg. Most már tudjuk is, hogy miért. :)
Egyik délután korán indultunk, gondoltam ugorjunk be, vegyünk egy kis vacsorát. A zinterneten nem találtunk semmit a nyitva tartásról, és persze lyukra is futottunk. De most aki kíváncsi, megtekintheti a pontos beosztást.
Ja, és nem mellékesen a lángos mellett készítenek szendvicseket, ami már elfogyott délre, melegszendvicset, ami nagyon guszta volt, és hiphiphurrá, hot dogot is, mit azzal a kiflifelszúrós-kilyukasztós módszerrel készítenek. Apám, az az igazi hot dog!

Íme a Fördős Lángos nyitva tartási rendje:
Hétfő-Péntek: 7.00-14.00
Szombat, vasárnap: Zárva (legnagyobb sajnálatomra)


A lángosról pedig annyit, hogy óriási, mennyei, nagyon finom, jól megrakott, nem száraz, nem túl zsíros igazából sorolhatnám napestig, de illik megkóstolni. Kalandra fel!

2016. április 12., kedd

Rozmaringos almás pulyka

 Ebédidőben mindig bajban vagyok, ha nem hozok otthonról semmit. Hova menjek, melyik kifőzde melyik kínálatát válasszam? Nem is lenne semmi baj, ha tetszene valamelyik, de egyáltalán nem tetszik. Mind egyízű, egykinézetű, no nem részletezem micsoda.
De az otthoni főzéshez sem szokott lenni már kedv olyan 9 óra magasságában, ami nekem már inkább a mélységes éjszaka kezdetét jelzi.
Azért vannak olyan napok, amikor megjön az ihlet, van hozzávaló, és a kedv sem múlik el estére. Ez az egytálétel is így sikerült.

Hozzávalók:
fél kiló pulykamell kockázva
4 szem alma
5 szem krumpli, újkrumpliból jobb
rozmaring, só bors

Elkészítés:

A felkockázott húst serpenyőben megpirítom, sóval-borssal, rozmaringgal ízesítem. Miközben pirul felkockázom az almát és a krumplit, mindkettőt héjastól, majd az egészet a hússal együtt beleteszem egy tepsibe, sózom, borsozom, rozmaringgal meghintem, lefedem alufóliával, és sütőben kb 1 órán keresztül sütöm. Végül dobozolom, elviszem, melegítem és tálalom a finom büro-ebédet 

2016. február 24., szerda

Paradicsomos húsgombóc

Ezt szerencsére mindenki szereti. Paradicsom, és hús, egyszerű, finom, nem cicomázom. Csupa retró kaják vannak most, és még ezekkel is mellé lehet fogni :)

Hozzávalók:
50 dkg darált hús
1 gerezd fokhagyma reszelve
1 nagyobb tojás
4 ek rizs
2 mk pirospaprika
1 mk só
csipet bors
csipet őrölt kömény

Paradicsomszószhoz:
4 ek olaj
3 csapott ek liszt
1 liter paradicsomlé/sűrítmény +még egy fél liter, aki szereti a sok szószt:)
2 dl víz
cukor, ízlés szerint
csipet só

Elkészítés:
A húsgombóchoz valókat összegyúrom, vizet forralok, beledobálom őket, és gyöngyözve főzöm legalább fél órát. Próbaként egy darabot ki lehet venni, megnézni, hogy elkészült e, de az én kis gombócaim ennyi idő alatt szépen megfőnek. 
Közben a paradicsommártást készítem el, az olajat felforrósítom, beleszórom a lisztet, picit pirítok rajta, majd jöhet a paradicsomlé, végül a fűszerek. Összeforralom, elzárom. Végül belekeverem a megfőtt gombócokat, és étvágyakat kívánok!

Azt sosem értettem, hogy miért adnak hozzá a menzán krumplit? Nekem szósz kell, jó sok szósz,  azt sajnálták. Ezért van, mikor fél literrel több szószt csinálok, csak, hogy ne maradjon gombóc paradicsom nélkül.

2016. február 22., hétfő

Grízes tészta egyszerűen

Kollégista koromban készítettem volna el, ha sikerült volna, de nem sikerült. Pedig szeretem a grízes tésztát, és a menzán is sokszor kaptunk belőle. Ebből is gondoltam,  hogy nem lehet olyan nagy vásziszdász elkészíteni. Hát tévedtem. Konkrétan a teflonos serpenyőt ki kellett dobni, mert a dara felszedte a teflont. Mondjuk, lehet, hogy a teflon sem a legjobb minőségű volt, de így jártunk. Akkor még nem tudtuk kiguglizni, hogy hogyan is kell készíteni, kútfőből ment a dolog, nem is lett belőle semmi. A tésztát azért megettük, öntöttünk rá tejfölt:)
Mivel most már a zinternet a barátunk, és Maimoni is elárulja, hogyan is készül, ez a tényleg pofonegyszerű étel, nekiláttam, és győztem. 
Amúgy miután elkészült a 6 személyes adag, utána derült ki, hogy a kiscsaládból egyedüliként szeretem. Hát akkor majd kapnak a kollegák.
Azt meg már meg sem merem említeni, hogy miután elkészült a dara, akkor szembesültem azzal, hogy szélesmetéltből csak egy fikarcnyi van otthon, uh. spagetti került bele. Muhahaha

Hozzávalók:
fél kiló szélesmetélt
4 ek. olaj/zsír
30 dkg búzadara
3,5 dl víz
a tálaláshoz lekvár és porcukor

Elkészítés:
Az olajat vastag aljú edényben felmelegítem, beleöntöm a darát, majd folyamatos kevergetés mellett szépen aranybarnára pirítom. Ez egy hosszabb folyamat, kevergetni kell, nehogy megégjen a dara. Amikor elkészült hozzáöntöm a vizet, felforralom, elzárom és 5 percig pihenni hagyom, Közben kifőzöm a tésztát, leszűröm, és az elkészült darát hozzákeverem. Porcukorral meghintve, baracklekvárral megrakva tálalom.
Én szóltam, hogy egyszerű lesz! Mit tudtunk ezen elrontani, máig sem értem. 
Étvágyat!

2016. február 12., péntek

Svéd kaják

Általában a svéd kajákról és a svéd főzésről nem ez jut az eszünkbe, de ez annyira vicces, hogy kár lenne magamban tartani. Répatorta készül messzi messzi Svédországban. Csak óvatosan, durva részeket tartalmaz, és semmiképp sem javaslom követni a módszert. Csak mosolyogjunk rajta. Rajta:)

Répatorta svéd módra



De azért milyen szép lett a torta nem? És ehető is!

2016. február 8., hétfő

Püspökkenyér maradék tojásfehérjéből

A három adag fánk lesütését követően megmaradt 6 fehérjém, amit nem akartam fagyasztani, mert még ottfelejtem, ezért kerestem egy mentőötletet. Az alábbi tökéletesre sikeredett, simán javaslom az elkészítését, mert gyorsan megvan, az aprítást a gyerek is hozzá tudja tenni, és ami még menő, hogy a reggeli péksüteményt ki tudom vele váltani. Najó, igazából a déli desszertet is. Hihi

Hozzávalók:
6 tojásfehérje
35 dkg aprított dió-étcsoki-aszaltgyümölcs vegyesen
8 dkg liszt 
6 dkg cukor
4 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:
A fehérjét felverem, a többi hozzávalóval óvatosan összekeverem és kibélelt őzgerinc formában 180 fokon fél óra alatt tűpróbáig sütöm. 

Eredetileg itt, ahol még étcsoki mázat is kapott, nekem így natúran jött be. Köszi szépen!

2016. február 3., szerda

Szalagos fánk - a legjobb -

Fánkot enni kell, ha más nem, hát sütni kell, és utána lehet enni is. A héten elkezdődött nálam a fánksütés, mert az aprónépnek a farsangi buli kötelező eleme a sárgabarack-lekváros fánk. Szerencsére ezt még beengedik a közintézménybe is. HUH. Mondtam is reggel az öltözőben a gyereknek, mikor megkérdezte, hogy mi van a dobozban: egy kis nagyapoFÁNK :) Meglepi volt, nem is tudott róla, hogy készült, de nagyon tetszett neki a válasz. Össze is mosolyogtunk, majd emelt fővel bevonultunk a konyhára, kezében a baracklekvárral, kezemben a dobozzal, hogy ezt akkor majd megennénk. A fánk azóta elfogyott, az apró kezek nyomában pedig nem maradt más, csak a porcukor leszóródó része.

Hozzávalók:
3,5 dl langyos tej
3 ek cukor
3 dkg élesztő
1 tojás
2 tojás sárgája
kb. 70 dkg liszt
6 dkg olvasztott vaj
olaj vagy zsír a sütéshez

A tejbe elmorzsolom az élesztőt, ami pár perc alatt fel is fut, hozzáadom a többi alapanyagot, és kézzel, géppel, kenyérsütővel összedolgozom. Letakarom, és langyos helyen duplájára kelesztem. Ez kb. fél óra. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, meglapogatom, cipóra formázom, és megint békén hagyom 10 percre. Kinyújtom a tésztát, kb. ujjnyi vastagra, kiszaggatom, majd ismét békén hagyom. 
Egy magas oldalfalú serpenyőbe olajat öntök felforrósítom, én most zsírban sütöttem, tökéletes az is. A karikákat középen megfogom, kicsit formázom, körbeforgatom, középen elvékonyítom, majd tetejével lefelé beleteszem az olajba. Ne legyen túl forró, mert akkor megég, és túl sokáig se kelljen sütni, mert akkor megszívja magát zsírral. Fedővel lefedve 1 percig sütöm, majd forgatom és már fedő nélkül sütöm további 1 percig. Kiszedem, csöpögtetem, icipicit megszórom porcukorral, majd házi sárgabarack lekvárral tálalom. Vagy beviszem az egészet a gyereknek :)

Étvágyat.