2016. február 3., szerda

Szalagos fánk - a legjobb -

Fánkot enni kell, ha más nem, hát sütni kell, és utána lehet enni is. A héten elkezdődött nálam a fánksütés, mert az aprónépnek a farsangi buli kötelező eleme a sárgabarack-lekváros fánk. Szerencsére ezt még beengedik a közintézménybe is. HUH. Mondtam is reggel az öltözőben a gyereknek, mikor megkérdezte, hogy mi van a dobozban: egy kis nagyapoFÁNK :) Meglepi volt, nem is tudott róla, hogy készült, de nagyon tetszett neki a válasz. Össze is mosolyogtunk, majd emelt fővel bevonultunk a konyhára, kezében a baracklekvárral, kezemben a dobozzal, hogy ezt akkor majd megennénk. A fánk azóta elfogyott, az apró kezek nyomában pedig nem maradt más, csak a porcukor leszóródó része.

Hozzávalók:
3,5 dl langyos tej
3 ek cukor
3 dkg élesztő
1 tojás
2 tojás sárgája
kb. 70 dkg liszt
6 dkg olvasztott vaj
olaj vagy zsír a sütéshez

A tejbe elmorzsolom az élesztőt, ami pár perc alatt fel is fut, hozzáadom a többi alapanyagot, és kézzel, géppel, kenyérsütővel összedolgozom. Letakarom, és langyos helyen duplájára kelesztem. Ez kb. fél óra. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, meglapogatom, cipóra formázom, és megint békén hagyom 10 percre. Kinyújtom a tésztát, kb. ujjnyi vastagra, kiszaggatom, majd ismét békén hagyom. 
Egy magas oldalfalú serpenyőbe olajat öntök felforrósítom, én most zsírban sütöttem, tökéletes az is. A karikákat középen megfogom, kicsit formázom, körbeforgatom, középen elvékonyítom, majd tetejével lefelé beleteszem az olajba. Ne legyen túl forró, mert akkor megég, és túl sokáig se kelljen sütni, mert akkor megszívja magát zsírral. Fedővel lefedve 1 percig sütöm, majd forgatom és már fedő nélkül sütöm további 1 percig. Kiszedem, csöpögtetem, icipicit megszórom porcukorral, majd házi sárgabarack lekvárral tálalom. Vagy beviszem az egészet a gyereknek :)

Étvágyat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése