2016. május 10., kedd

Bodzás epres tiramisu - laktózmentesen is -

Azt képzeltem, hogy az epres tiramisu olyan, mint az eredeti. Alapvetően kávés ízvilággal, kiegészítve egy kis eperrel. Gondolkodtam is rajta, hogy hogyan jönnek össze az ízek, és simán el tudtam képzelni a kávé keserűsége mellé az eper gyümölcsösségét. Meg is lepődtem, amikor a keresésem első eredményei valami cukorszirupba áztatott piskótáról szóltak. Majd a későbbi eredmények sem vezettek tovább a citromos-limoncsellós áztatásnál. Legyen akkor citrom, legalább nem kell egyensúlyoznom, hogy ehetnek-e belőle a gyerekek.
Beszereztem a hozzávalókat, majd este elkezdtem összerakni, amikor is rádöbbentem, hogy citrom nincs a házban. Ez érdekes lesz, kávét nem merek belerakni, mert mivan, ha mégsem illik össze az íze az eperrel. Citrom meg nincs. Szép. És akkor jött a megvilágosodás, mert megláttam a bodzaszörpöt, aminek az elkészítéséhez rengeteg citromot használtam. Háh, lesz itt epres tiramisu, aminek citromosságát a házi bodzaszörp fogja megadni. Mondjuk így bodzás is lesz, de ez mint utólag kiderült, tovább fokozta az élvezeteket.

Hozzávalók:
egy csomag babapiskóta
fél kiló eper
1-2 dl bodzaszörp
2 dl tejszín
fél liter mascarpone krém
porcukor+méz

Elkészítése: 
A bodzaszörpben összeturmixolok egy marék epret, ebbe mártogatom a piskótát, sorban teszem az edény alján, szeletelek rá epret, aminek egy részét az edény oldalára igazítom. Közben felverem a tejszínt, hozzákeverem a mascarponét, édesítem ízlés szerint, majd harmadát rákenem az első sorra. Következik a mártogatott piskótaréteg, rá az eperszelet, krém, megint piskóta, eper, végül krémmel fejezzük be az alkotást. Hűtőben pihentetem egy éjszakán, boldogszülinapos reggelire tálalom. 
Étvágyakat :)


Elkészítettem laktózmentesen is, hogy a kicsilány bírja enni. cseréltem a tejszínt és a mascarponét.

Laktózmentes hozzávalók:
egy csomag babapiskóta
fél kiló eper
2 dl bodzaszörp
2 dl laktózmentes tejszín
fél liter szójajoghurt, nekem most natur Yoya volt itthon, krémes állaga nagyon illik ide
porcukor+méz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése