2014. június 24., kedd

duplacsokis muffin

Ismét találtam egy jó muffinos alapreceptet, mégpedig abból az apropóból, hogy lassan el kellene fogyasztani a felhalmozódott csokoládét. Mert van az úgy, hogy csak úgy ömlik a csoki a házhoz, mintha dézsából öntenék, és már reggelire is csokit eszünk csokival, de a készlet meg nem csappan. Ilyenkor kell bevetni valami duplacsokis receptet. Mint a következő muffin recept. És ha véletlenül nincs otthon dupla vagy szimpla, akkor sem kell aggódni, felturbózható akár cseresznyével, banánnal vagy simán is mehet. Simán elfogy.

Hozzávalók:
25 dkg liszt
10 dkg cukor
2 ek kakaópor, én most karobport használok
fél tk szódabikarbóna
2 tk sütőpor
150 g étcsoki 
1 tojás
0,8 dl olaj
2,5 dl tej
tetejére szórhatok gyümölcsöt, vagy extra csokit is, triplacsokis muffinnak:)

Elkészítés:
Összekeverem két külön edényben a folyékony, majd a szilárd hozzávalókat, majd gyors mozdulatokkal összevegyítem a kettőt. Kibélelt muffinformában 175 fokon 20-25 perc alatt megsütöm. 
Kelendő a cucc, főleg, hogy most friss cseresznyével sütöm!

2014. június 22., vasárnap

Bodzaszörp

Igaz, nem most készült, de a bórkősav vásárlással kezdődött minden.
El sem tudtam képzelni, hogy mennyi mizéria van azzal, ha szeretnék egy kis borkősavat vásárolni. A 4-5 bolt után feladtam azon elvemet, hogy beszaladok és leveszem a polcról a többi befőzési cucc mellől. A szemben lévő gazdabolt 8tól 5ig van nyitva, ami szintén nem kedvez nekem, mivel 8 és 5 között én is dolgozom. Maradtak a gyógyszertárak, mint utolsó mentsvárak. Aha, persze, mindaddig maradtak, amíg ki nem találták, hogy igazából ők nem adhatnak el nekünk alapanyagokat, így borkősavat sem, csak receptre. Írassam fel a dokival, hogy „Csókolom Doktorúr, kevés a savam, innék egy kis házibort, írjon má’ fel borkősavat hozzá” Vagy nemtudom.
Mellékesen nem is borhoz kell, hanem a bodzaszörphöz. Amihez a bodzát már hétvégén leszedtem, ott fonnyadozik a hűsben, amíg nincs borkősav. Mert e nélkül nincs szörpJ

Végső elkeseredésemben gondoltam rendelek netről 1 kilót, a virágokat kidobom, majd szedek újat, amikor megjön a csomag. Szerencsére a gugli kidobta, hogy barkácsáruházban is lehet venni. Juhúúú, megvan a megoldás, irány a bolt borászati kellékek részlege, és lám, ott vidul a friss, ropogós, ingyom-bingyom borkősav.
Így már az én hűtőmben is ott csücsül a félkész bodzaszörp, aminek utolsó üvegét mindig az első hóesésre tartogatom. A mézillatú nyár köszön vissza minden üvegből.

Bodzaszörp
Hozzávalók
6 l víz
3 kg cukor
10 dkg borkősav
3 felkarikázott citrom
rengeteg bodzavirág

Elkészítése
A vizet felforralom a cukorral, majd amikor kihűl hozzákeverem a borkősavat, végül beleteszem a citromot és a virágokat. Hűtőben 3-4 napig tárolom, esténként átkeverem. Végül leszűröm, literenként 1 késhegynyi szalicilt hozzákeverek és üvegekbe töltöm. Vagy megiszom.

2014. június 20., péntek

Sodrófa

Annyira, de annyira ötletes dolgok vannak a világon. És én annyira, de annyira nyitott lennék erre: egy gyönyörű, névre szóló sodrófát ki vesz nekem? :)


Personalized rolling pin - Made by...pattern

Csodás!

Pikáns brokkoli krémleves, karamellizált dióval


Roló lehúzva, ablak becsukva, sütő kikapcsolva. Szabin van az étterem, nem tudtunk enni már ma sem, így mivel mást már nem vagyunk hajlandóak enni, főzök egy adag krémlevest. Azért ezt mert igazi KRÉMLEVEST készítenek itt, igen, nagybetűvel, mert igazán megérdemlik.
Mivel pediglen holnapra kis hidegfrontot ír, gondoltam pikáns leves főzök. Csak, hogy ne fázzunk így június közepén :)


Hozzávalók:
- 1 szál póréhagyma felkarikázva
- 1 fej brokkoli
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 tk chili
- 1 csipet köménymag vagy római kömény
- 2 db közepes burgonya
- 1 dl tejszín
- 1 ek dijon mustár
- só, bors
- 3 ek kókuszolaj
- 1 marék dió
- 1-2 ek nádcukor
- 1 csipet szerecsendió

Az olajon megdinsztelem a hagymát, hozzáadom a fokhagymát, majd a chilit, rövid pirítás után pedig a brokkolit és a krumplit. Felöntöm vízzel, sózom, borsozom, felfőzöm. Amikor megpuhult, lehúzom a tűzről, hozzákeverem a tejszínt, szerecsendiót, és a mustárt. Összeturmixolom. Végül a cukrot karamellizálom, beleszórom a diót, összeforgatom, kiszedem, sütőpapíron kihűtöm, és ezt szórom a leves tetejére. Az édes dió tökéletesen kiegészíti a pikáns zöld színű krémlevesünket.
Étvágyakat hozzá!

Recept innen

2014. június 15., vasárnap

Nyáreste

Grill, a legjobb:)


2014. május 30., péntek

Könyvajánló hétvégére

Igaz, nem sütős-főzős, de muszálymegvennem kategóriás varrós könyv.
Imádom a vidám színeket, a puha textileket, és ha mindez kreatívan össze is van rakva, akkor onnan nincs tovább. KELL! :)

2014. május 19., hétfő

Epres sajttorta

Nagyon epres, nagyon finom, nagyon sokáig hűl, de megéri kivárni.



Recept hamarosan...


Addig nyálcsorgatáááás:)



2014. május 16., péntek

Expressz sajtos rúd

Mostanában rákaptunk a cukiban kapható sajtos rúdra: omlós, sajtos, roppanós, szinte lehetetlen abbahagyni. Igazából elcsipegetjük, és ebédidőben meg nézünk nagyokat, hogy nem is vagyok ám éhes. De egy ovis buliban ki akar éhes lenni? A kóstoló megvolt, kerestem is alternatívát, hogy meglegyen az utánpótlás:)

Sajtos rúd

Hozzávalók: 
50 dkg finomliszt
2 tk. só
20 dkg kacsazsír vagy más, de zsír legyen
1 tojás
kb. 3 ek. tejföl, ha teljes kiőrlésű a liszt, több kell!
2 dkg élesztő

tetejére:
30 dkg sajt
1 tojás

Elkészítés:
A lisztben elmorzsolom a zsírt, beleteszem a sót, élesztőt, összekeverem, majd végül a tojást és tejfölt. Annyi tejfölt, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Félreteszem 10 percre pihenni, közben lereszelem a sajtot, bekapcsolom a sütőt 200 fokra. Kinyújtom a tésztát, jó vékonyra, megkenem a felvert tojással, rászórom a sajtot, felcsíkozom, és pirosra sütöm. Kb. 15 perc alatt el is készül. Nem lesz magasabb, de roppanós és abbahagyhatatlan.

Sörkorcsolyának tökéletes. Étvágyat hozzá

Eredeti Limaránál.

2014. május 15., csütörtök

Django - ajánló


Még kora tél-tavasz volt, amikor egy vörös hosszúhajú srác csiszolta az asztallapot az utcán. Érdeklődve figyeltük, hogy mi fog kisülni belőle, és mint gyorsan ki is derült, ő a felszolgáló, szakács, pincér, és egyben építő-kivitelező tulajmindenes. A Django apró kis kajálda, ahol finom levest és szendvicset árulnak, mellette van némi főétel, quiche sütemény, kávé, tea rumbum. Az aprócska mérete miatt inkább elvitelre javasolt a dolog, de pár asztallá átalakított singer varrógép, nyugis dzsessz és színes cementlapok társaságában is tudjuk a házi limonádét szürcsölni a süti mellé.
Egy mentás zöldborsó leves ettem, vega szendviccsel, és limonádéval. A szendvics mellé a helyben fogyasztás miatt járt egy kis kuszkuszos saláta is.

A leves zöld színét egy csöpp tejszínnel bolondították meg, a menta pedig fricskát adott az ízének is, kicsit el is nyomva a borsó édes ízét. Sajnos mintha vegetát véltünk volna felfedezni a borsó és menta között, azonban a mellé kapott pirítós elnyomta bennünk ezt a kis döccenőt.



A szendvics. No hát az emberes adag, hozzá a saláta, el is kellett hoznom a felét, hogy ne lépjem túl a pontjóllaktam érzést. Vicces volt az első falat, mert édes ízt véltem felfedezni a grillezett zöldséggel sajttal, salátával megtömött szendvicsben, mire rájöttem, hogy a kenyér volt diós-mazsolás, amibe töltötték az alapot. Nagyon tetszett. Mellé kuszkuszsaláta volt, kellő mennyiségű petrezselyemmel és olivaolajjal.

És amit kihagytunk: a spenótos quiche, a tonhalsaláta és a csokicseppes keksz, az óriási muffin, a rizstejjel kérhető kv, a kiadós reggelikről nem is beszélve. Ide még visszajövök, úgy érzem.

Ja, és ki is az a Djangó? Íme: Django Reinhardt roma származású dzsessz-gitáros, az európai dzsessz kiemelkedő alakja, műfajteremtő újítója.

Django
1134 Budapest
Angyalföldi út 15-17.

2014. április 22., kedd

Húsvéti kalács

Almás-marcipános kalácsot sütöttem aminek a fényképe még az első Goodfood címlapján köszönt rám. Azóta is szemezgetek vele, jó kis újság, és a recept is könnyűnek tünt. Összekevertem, gyúrtam, kelesztettem, formáztam, nyújtottam, töltöttem, fontam, sütöttem, bekentem és készen is lett ez a gyönyörűség:





Az állaga jó, a héja roppanós, íze pedig,  hmmmmmm, verhetetlen:) Étvágyakat!