2014. június 22., vasárnap

Bodzaszörp

Igaz, nem most készült, de a bórkősav vásárlással kezdődött minden.
El sem tudtam képzelni, hogy mennyi mizéria van azzal, ha szeretnék egy kis borkősavat vásárolni. A 4-5 bolt után feladtam azon elvemet, hogy beszaladok és leveszem a polcról a többi befőzési cucc mellől. A szemben lévő gazdabolt 8tól 5ig van nyitva, ami szintén nem kedvez nekem, mivel 8 és 5 között én is dolgozom. Maradtak a gyógyszertárak, mint utolsó mentsvárak. Aha, persze, mindaddig maradtak, amíg ki nem találták, hogy igazából ők nem adhatnak el nekünk alapanyagokat, így borkősavat sem, csak receptre. Írassam fel a dokival, hogy „Csókolom Doktorúr, kevés a savam, innék egy kis házibort, írjon má’ fel borkősavat hozzá” Vagy nemtudom.
Mellékesen nem is borhoz kell, hanem a bodzaszörphöz. Amihez a bodzát már hétvégén leszedtem, ott fonnyadozik a hűsben, amíg nincs borkősav. Mert e nélkül nincs szörpJ

Végső elkeseredésemben gondoltam rendelek netről 1 kilót, a virágokat kidobom, majd szedek újat, amikor megjön a csomag. Szerencsére a gugli kidobta, hogy barkácsáruházban is lehet venni. Juhúúú, megvan a megoldás, irány a bolt borászati kellékek részlege, és lám, ott vidul a friss, ropogós, ingyom-bingyom borkősav.
Így már az én hűtőmben is ott csücsül a félkész bodzaszörp, aminek utolsó üvegét mindig az első hóesésre tartogatom. A mézillatú nyár köszön vissza minden üvegből.

Bodzaszörp
Hozzávalók
6 l víz
3 kg cukor
10 dkg borkősav
3 felkarikázott citrom
rengeteg bodzavirág

Elkészítése
A vizet felforralom a cukorral, majd amikor kihűl hozzákeverem a borkősavat, végül beleteszem a citromot és a virágokat. Hűtőben 3-4 napig tárolom, esténként átkeverem. Végül leszűröm, literenként 1 késhegynyi szalicilt hozzákeverek és üvegekbe töltöm. Vagy megiszom.

1 megjegyzés:

  1. Jó későre halasztottad a szörp készítést. Felénk már alig van virág. Ez a forralás jó ötlet. Mi robotgéppel szoktuk kikeverni. Itt az én receptem:http://korsocska.blogspot.hu/2014/05/bodzaszorp.html

    VálaszTörlés