2016. szeptember 6., kedd

Superfood lista itthonról

Mi is az a superfood? Miben segítenek nekünk? Mire van szükségünk?

Van ám annyi ajánlás, hogy milyen szipiszupi superfood kaját együnk, hogy minél ügyesebbek, okosabbak, szebbek, meg mindenfélék legyünk. Tény és való, vannak finomságok is köztük, de nagy része igazából divat, mint a holdjáró :)
Ha jobban körbenézünk, vannak szerencsére elérhetőbb kaják is, amiket már ismerünk, szeretünk, és örök életűek.

Azt már régen eldöntöttem, hogy hetente egyszer legalább legyen valami halas fogás. Röhejesnek hangzik ez a heti 1, de néha még ez is kimarad. Tudjuk, hogy sok-sok Omega3 van benne. Azt is tudjuk, hogy harcsapaprikás túróscsuszával fenomenális :) 

A salátát igyekszem hidegen sajtolt olajjal nyakon önteni. Vagy azzal vagy semmivel. Van menő tökmagolajosunk, házhoz (munkahelyhez szállítva). Tökéletes telítetlen zsírsav forrás.

Antioxidáns van a legtöbb piros bogyós gyümölcsben. Most épp a szőlő az aktuális. Nyáron jöhet a meggy, cseresznye, ribizli. Télre a fagyaszóban vannak lementve, onnan könnyű előkapni.

A változatos köret is megoldható egy kis kölessel, vagy hajdinával, gluténmentes, lassan felszívódó, rost és fehérjeforrás. Mi kell még?


Tényleg csak szét kell nézni, kinyitni a szemünket és kinyújtani a kezünket. Figyeljetek, válogassatok!

2016. augusztus 26., péntek

Legjobb játékok a standra

Most nem a vízi játékokon lesz a hangsúly, hanem a plédes játékokon, amit a déli órákban, az árnyékos plédre kucorogva lehet játszani. Nekünk ezek váltak be, tovább nem is bonyolítottuk. A hétvégére még strandidőt mond, csobbanjunk és játszunk egyet-kettőt-százat.

#1. SOLO kártya, ez kb. minden nap előkerült, gyors menetek, könnyű szabályok, letehetetlen.



#2. Grabolo, szintén kártyajáték, a kockák szerint kell összerabolni a kártyákat.


#3. Gazdálkodj okosan, unalomig játszott játék, ez kicsit nagyobb dobozban van, mint az előzőek, szóval cipelni kell, de az egyedi szerencsekártyák feldobhatják a játékot :) 



Jójátékot!


2016. augusztus 24., szerda

Mitől jó a kakaós csiga

Leginkább attól, hogy kakaós mégis édes, roppanós mégis puha, ragacsos mégis nyomtalanul eltűnik. Csak találni kell hozzá egy receptet, amitől mindezt megkapjuk. 
A tészta neve, amiből készül blundel tészta, ami egyben élesztős egyben vajas tésztát jelent. Hajtogatni kell, mint a vajastésztát, és élesztő is kell bele, ettől lesz leveles és kelt is egyben.

Most keresem, de még nem találtam meg, ez itt az igyekezetem dokumentációja.



Szóval kicsit nehéz lett a tészta, kevés lett az íz benne, és a tészta elkészítésével is megküzdöttem. Azért nem kell félni, mert elfogyott, az illata is fenomenális lett. De találtam új receptet, és egy frankó videót is, a fejleményről majd beszámolok. 

2016. augusztus 20., szombat

Szilvás bécsi túrótorta

Gyors, egyszerű, augusztusi gyümölcsös sütemény hétvégére, nagycsaládnak készítve. Szilvaszezonban tökéletes, szerencsére van miből válogatni.


Hozzávalók:

a tésztához
25 dkg liszt
1 csipet sütőpor
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
vanília aroma

a töltelékhez
20 dkg szilva
10 dkg porcukor
4 tojás
1 citrom reszelt héja
fél kg túró

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összekeverem, akár a késes robotgéppel is lehet, majd a hűtőben fél órát pihentetem. Közben a szilvát kimagozom, szeletelem, a cukrot kikeverem a tojással, hozzáadom a citromhéjat, majd összedolgozom a túróval is. A tésztát vékonyra nyújtom, kibélelem vele a formát úgy, hogy az oldalára is kerül. Beleöntöm a tölteléket, tetejére kirakom a szilvát, majd 180 fokos sütőben 40-45 percig sütöm. 
Étvágyat hozzá!

2016. július 27., szerda

DeSzeretnék

Lassan itt van augusztus, amikor a magyar nyaral. Jó, ha meleg van, jó ha van víz a közelben, valami energialevezető szerszám, hely, attrakció, a kölköknek, (ez lehet homokozótól kezdve csillivilli mászó-játszóhelyig bármi) és jó ha van valami evős ivós hely a felnőtteknek. 
Ez utóbbiakból az alábbi helyeket terezem meglátogatni. Azt, hogy mikor jutunk el, milyen sorrendben, nem tervezem, majd ahogy alakul. Hajrá!


Egy borvacsora a Horváth pincében a hegyen, ha már évek óta onnan hozzuk a bort.
Hévízen az Öreg Harang Borozóban egy hosszú és feledhetetlen vacsora.
Szigligeti Várkávézóban egy fagyit elnyalni, vagy kettőt, vagy végigenni a sütikínálatot, na ez kihívás
A szokásos Szent Domonkos Étteremben a szokásos meglepetés fatál.


És még folytatom a sort

2016. július 21., csütörtök

Morzsasüti vagy angolosan crumble

Egy francia kávézóban vettem a gyereknek egy angol felmenőkkel rendelkező sütit, amit ott helyben egy olasz pizzasütő kemencében sütöttek meg. Tiszta kultúrsokk :)


És hogy, mi is ez a morzsasüti, vagy crumble?
A crumble a második világháború alatt lett népszerű Nagy-Britanniában. A cukrot, zsíradékot és lisztet élelmiszerjegy-rendszer keretében lehetett kapni, amely egy tipikus lepény (pie) készítéséhez túl sok volt. Mivel pazarlás lett volna a maradék eldobása, így muszáj volt valamire felhasználni. Így született meg a crumble, egy gyümölcs-alapú édesség, amelynek a teteje liszt, cukor, és zsír elmorzsált keveréke. Mivel a crumble nagyon egyszerűen elkészíthető, és aránylag olcsó édesség, az élelmiszerjegy rendszer eltörlése után is közkedvelt maradt.

Hozzávalók egy kis adaghoz:
gyümölcs, nekem most málna, ribizli és apróra vágott sárgabarack került bele
fél csésze liszt
fél csésze zabpehely
fél csésze zsiradék
fél csésze cukor
magvak (dió, mogyoró, mikor mi van otthon)
fűszerek (fahéj, szegfűszeg)

Kikent formába beletöltöm a gyümölcsöket, rászórom az elmorzsált tésztát, forró sütőben fél órát sütöm. Végül vanília fagyival tálalom. 


Forrás: innen

2016. július 18., hétfő

Lecsó alapok

Újra itt a nyár, és melegedik az idő is, mondjuk a paprika, paradicsom érését semmi nem zavarja, van belőle dögivel. Hozzá még egy kis hagyma, és jöhet a lecsókészítés. Amit lehet simán, tojással vagy nélküle, rizzsel, bográcsban vagy serpenyőben, kicsit csípősen, bazira csípősen, szóval rengeteg féleképp elkészíteni. 






Hajrá lecsófőzők!

2016. július 17., vasárnap

Bundáskenyér

Ráérős, hideg, kuckózós reggeli a bundáskenyér. Bár én melegben is tudom enni, szóval igazi téli nyári kaja nekem.


Most ezt a háromnapos esőt éljük túl ezzel, nem is ragozom tovább. Étvágyakat hozzá!


2016. július 12., kedd

Sárgabarack lekvár

Anyukámék kertjében volt egy nagy barackfa. Pont a homokozó felett. Amikor érett, homokos kézzel szedegettük össze, mostuk a kerti csapnál, és ettük a mézédes gyümölcsöt, vagy főztünk belőle üstben lekvárt. Máskor meg felmásztunk a fára macskát/madarat/bogarat fogni. Jó nagy fa volt. 


Most is van egy fa, kicsit kisebb, kicsit máshol, de a barack ugyanolyan ízű.
Elindult a szezonja, csak úgy potyogott a fáról, le kellett szedni és lekvárt kellett főzni. Szerencsére jó sokat. Csak azt sajnáltam, hogy vagy 3 vödörnyi jó kis cefrének való a komposztban végezte. Nem tudok ennyiből pálinkát is főzni. :)
Vagy mégis? http://www.palinkafozokazan.hu/