2016. július 21., csütörtök

Morzsasüti vagy angolosan crumble

Egy francia kávézóban vettem a gyereknek egy angol felmenőkkel rendelkező sütit, amit ott helyben egy olasz pizzasütő kemencében sütöttek meg. Tiszta kultúrsokk :)


És hogy, mi is ez a morzsasüti, vagy crumble?
A crumble a második világháború alatt lett népszerű Nagy-Britanniában. A cukrot, zsíradékot és lisztet élelmiszerjegy-rendszer keretében lehetett kapni, amely egy tipikus lepény (pie) készítéséhez túl sok volt. Mivel pazarlás lett volna a maradék eldobása, így muszáj volt valamire felhasználni. Így született meg a crumble, egy gyümölcs-alapú édesség, amelynek a teteje liszt, cukor, és zsír elmorzsált keveréke. Mivel a crumble nagyon egyszerűen elkészíthető, és aránylag olcsó édesség, az élelmiszerjegy rendszer eltörlése után is közkedvelt maradt.

Hozzávalók egy kis adaghoz:
gyümölcs, nekem most málna, ribizli és apróra vágott sárgabarack került bele
fél csésze liszt
fél csésze zabpehely
fél csésze zsiradék
fél csésze cukor
magvak (dió, mogyoró, mikor mi van otthon)
fűszerek (fahéj, szegfűszeg)

Kikent formába beletöltöm a gyümölcsöket, rászórom az elmorzsált tésztát, forró sütőben fél órát sütöm. Végül vanília fagyival tálalom. 


Forrás: innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése