2014. december 1., hétfő

Hello Tél: Brownie

Ebben az esős, napnélküli, borongós, sötét reggeles, sötét estés időben süssünk browniet! A legfinomabb, legkrémesebb, legcsokisabb, legjobb, leglegleg brownie receptet kaptam Zita barátnőmtől. Még a nyáron kínált meg vele, amikor körbevezetett a házukon. Azóta érzem azt a felejthetetlen csokis ízt, illatot, krémes belsőt, roppanós külsőt. Hálásan köszi, hogy megadtad a receptet!


Hozzávalók: 
220 g vaj
200 g étcsoki
60 g kakaópor
5 nagyméretű tojás
250 g cukor
100 g liszt
1 liter vanília jégkrém

Elkészítés:
A vajat vízgőz felett megolvasztom a csokival, amikor megolvad, hozzákeverem a kakaóport, félreteszem hűlni. A tojásokat a cukorral felverem. De nem csak úgy pikkpakk, hanem 5-8-10 percig, géppel, durván, hogy szép fényes legyen, hozzákeverem óvatosan az olvadt vajat és végül belekeverem a lisztet is. 180 fokos sütőben 20-23 percig sütöm, igazából még a bele puha folyós, a teteje picit repedezett. Akkor tökéletes.
Langyosan szeletelem, rágombócozom a jégkrémet, és megeszem, közben nagyokat hümmögök, és máris kisüt a nap! :)

 Hát nem gyönyörűűűűűűű?!


 Ahogy végigcsurog az oldalán a jéghideg vanília...

2014. október 23., csütörtök

Hello október: mézes szilvás pite





Varázslatos illat töltötte be a lakást, amikor sült. Igazi őszi süti, ami segít, hogy szép lassan belesimuljunk az őszi időjárásba.





2014. október 22., szerda

7 év számokban

Még nagyon rég, időszámításunk előtt kaptam egy jó kis gépet. Kicsit később egy jó kis obit is. Szuper a cucc még ma is. Nagyon szeretem!
Kis javításra szorult, ezért szakszervízbe vittem, úgyhogy megtudtam róla néhány infót. 7 év alatt, mióta megvan, pontosan 34 710 alkalommal nyomtam le az exponáló gombot. Ebből mondjuk a tizede tuti kajás kép:) Hát ennyit erről. Köszi Canon.

2014. október 20., hétfő

Sütőtökleves újratöltve

Ismét elkészült, ismét szuper finom lett. Idén is rákattantunk rendesen erre a levesre, nem véletlenül. Gyerekként csak az édes, tejes, darabos levest ismertem a sütôtökbôl, nem is tudtam mást elképzelni. Ez teljesen az ellenkezôje, krémes, szalonnás, tökmaggal, olajjal. A csavar as egészben, hogy a megpirított szalonna egy részét beleturmixolom a levesbe a másik részét szórom csak a tetejére.


Hozzávalók
Tök
Szalonna
Tejszín
Tökmag
Tökmagolaj

Megpirítom a felkockázott szalonnát, a felét félreteszem, a tököt belekeverem, felöntöm vízzel, borsozom, óvatosan sózom, amikor felforrt, megpuhult, hozzáöntöm a tejszínt, turmixolom, Végül a feltétekkel együtt tálalom.

Étvágyat!




2014. október 16., csütörtök

Szülinapra Muffin

Meló után, ovi után, bevásárlás után, vacsora közben, buli előtt még gyorsan összedobni valamit?
Rá esett a választás, és be is jött, a mélyhűtőben talált fagyasztott málna pedig pikánsan hozta is az ünnepi hangulatot.

Hozzávalók:

18 dkg liszt
10 dkg cukor
15 dkg vaj
2 dkg keserű kakaópor
5 dkg étcsokoládé
2 tojás
fél csomag sütőpor

Ahogy minden muffin elkészítésénél: a szárazat a szárazzal, nedveset a nedvessel, végül gyors kutyulás, muffinformába tevés és megsütés.
Most kapott szép kis díszt is, gyorsan el is fogyott. Jóétvággyal:)

2014. szeptember 8., hétfő

Császármorzsa egyszerűen

Egy kis aranysárga finomság egyszerűen a tűzhelyről, leöntve friss (vagy tavalyi) baracklekvárral. Mennyei:)

Hozzávalók:
3 tojás
10 dkg porcukor+vaníliás cukor
1 csésze tej
1 csésze búzadara
1 dl étolaj
citromhéj
pici só

Elkészítés:
A tojás sárgáját a cukrokkal kikeverem, hozzáöntöm a darát és a tejet, 20 percre békén hagyom. Miután megszívta magát a dara, felverem a fehérjét pici sóval, végül óvatosan hozzákeverem a sárgájához, majd citromhéjjal ízesítem. Az olajat egy magas falú serpenyőben felforrósítom, beleöntöm a tésztát, sokszor kevergetve morzsásra pirítom. Tényleg semmi az egész, és mégis egy fenséges desszert, vagy vacsora, vagy reggeli:) Kinek, hogy!

2014. augusztus 29., péntek

Nyári almás rétes

Gyors, könnyű nyári desszert. Egy kis réteslap, gyors kenegetés, tekergetés, és máris felhasználtam a lepotyogott alma megmenthető részét. A többi ment a cefrébe, talán egy kis pálinka is lesz belőle:)


Hozzávalók: 

réteslap, ami most 8 lapos volt, amiből 2 rétes jött ki
alma, lereszelve, megpárolva, kb 1 kg
fahéj
cukor
pici darált dió a szóráshoz
olaj a kenéshez

Elkészítés:

A réteslapokat egymásra terítem, közben olajjal megkenem, a hosszanti oldalát megszórom dióval, ráhalmozom a tölteléket, ami most a reszelt-párolt alma, majd feltekerem. A tetejét is meglocsolom kevés olajjal, majd készre sütöm. 
Étvágyakat!

2014. augusztus 26., kedd

Marcipános répatorta

Lillának készül, lassan illatosra sül. Lassan Lilla is elbúcsúzik. Igaz, hogy csak egy kis röpke időre, mert hát gyorsan nő az a gyerek, de azért kicsit szomorkásak is vagyunk, mert hát csak nem lesz velünk. Ez már csak egy ilyen dolog, és hogy ezen dolgokat megszépítsük, tegyük emlékezetessé egy omlós, marcipános tortácskával. Készítettem is gyorsan egyet:)


Hozzávalók:
4 db tojás
20 dkg barna cukor
2 dl napraforgó olaj
28 dkg finomliszt
10 dkgmarcipán, lereszelve
vanília kivonat
1 csomag sütőpor
1 kk fahéj is mehetne bele, de mivel van fahéjallergiás is a világon, aki pont ott lesz, ezért most ez kimarad:) (őrölt)
40 dkg sárgarépa
1 késhegynyi só
Elkészítés:
A répát lereszelem, az olajat összekeverem a cukorral, vaníliával, egyenként hozzádolgozom a tojásokat. A lisztbe rakom a sütőport, sót, a marcipánt, majd az egészet hozzákeverem a tojáshoz. Végül a répát is belerakom, és sütőpapírral bélelt formában 165 fokos sütőben egy órát sütöm.
A tetejére még tehetek marcipánt, vagy mascarponéval is lekenhetem.


2014. augusztus 25., hétfő

Padlizsánkrém, a legjobb

Finoman füstös, krémesen lágy és pikánsan fokhagymás. Csak egy gyors (másfél órás) tűzrakás kell hozzá, no meg, hogy legyen otthon padlizsán. Persze sütőben is megsül, egészben berakva, de azt majd akkor, amikor már nem tudunk tüzelni a hideg/eső/hó/szél/tüzifa hiánya miatt.

Hozzávalók
Padlizsán, minél több, annál jobb:)
fokhagyma, padlizsánonként 1-2 gerezd
majonéz
tejföl, a majonéz duplája
só, bors

Elkészítés:
Tűzrakatás és parázsgyártatás után én szépen becsomagolom a padlizsánt alufóliába, beleteszem a forró parázs közepébe, majd magára hagyom. Amikor már összeomlik, ha hozzáérek, kb jó óra múlva, kipiszkálom, hagyom kihűlni. Kikaparom a belsejét, és villával összekeverem az összetört fokhagymával, és a többi hozzávalóval. Közben kóstolgatom folyamatosan, nehogy sok legyen a só, és kevés a hagyma. Végül pirítóssal tálalom. Egyszerű kis mutatvány, a végeredmény pedig mennyei! Még a nyárba ennyi belefér!


2014. augusztus 23., szombat

Spenótos pite

Annyira felemelő érzés, amikor kiszaladok a kiskertbe, és leszedem a maradék spenótot és a friss petrezselymet, majd mindezt felhasználva készítek valami egyszerű, gyors és mégis menő kaját. Mert igaz, hogy spenótos pite, de ez igazából egy menő quiche! Azám! Jön is az üzenet, hogy ízlik, és hűdefinom. Hát igen, élni tudni kell.

Hozzávalók:
a tésztához:
10-10 dkg finom és rizsliszt (ez utóbbi csak azért, mert volt otthon)
12 dkg hideg vaj
fél kk. só
szerecsendió
kevés hideg víz

a töltelékhez:
fél kg spenót
3 gerezd fokhagyma
25 dkg ricotta
1 dl tej
3 tojás
só, bors

A tészta hozzávalóit géppel, vagy gyors mozdulatokkal összegyúrom, annyi vizet teszek hozzá, hogy nem ragadós tésztát kapjak. Hűtőbe teszem, amíg a tölteléket elkészítem.
A fokhagymát illatosra pirítom és a spenótot megfonnyasztom rajta, megszórom szerecsendióval, félreteszem hűlni. A ricottát összekeverem a tojásokkal, tejjel, sózom, borsozom, majd a lehűlt spenótot is hozzákeverem.
A hűtőből gyorsan kiveszem a tésztát, ha még nem kőkemény szépen belenyomkodom a tepsibe, a kő, mert sokat hűsölt, akkor szeletekre vágom, és azzal szépen kibélelem, ragasztgatom a tepsit. Kis időre visszateszem a mélyhűtőbe, ettől lesz kívánatosan omlós.
A végén elő lehet sütni 10 percig sütőbabbal/rizzsel 190 fokos sütőben, hogy ne áztassa a töltelék a tésztát, de én ezt a lépést totálisan kifelejtettem, ráöntöttem a tölteléket a jéghideg tésztára és bedobtam sütőbe. Így is jó lesz. 25-30 perc alatt megsütöm, megvárom, míg langyosra hűl, és tálalom. Esetleg másnap ebédre becsomagolomJ