Varázslatos illat töltötte be a lakást, amikor sült. Igazi őszi süti, ami segít, hogy szép lassan belesimuljunk az őszi időjárásba.
2014. október 23., csütörtök
2014. október 22., szerda
7 év számokban
Még nagyon rég, időszámításunk előtt kaptam egy jó kis gépet. Kicsit később egy jó kis obit is. Szuper a cucc még ma is. Nagyon szeretem!
Kis javításra szorult, ezért szakszervízbe vittem, úgyhogy megtudtam róla néhány infót. 7 év alatt, mióta megvan, pontosan 34 710 alkalommal nyomtam le az exponáló gombot. Ebből mondjuk a tizede tuti kajás kép:) Hát ennyit erről. Köszi Canon.
2014. október 20., hétfő
Sütőtökleves újratöltve
Ismét elkészült, ismét szuper finom lett. Idén is rákattantunk rendesen erre a levesre, nem véletlenül. Gyerekként csak az édes, tejes, darabos levest ismertem a sütôtökbôl, nem is tudtam mást elképzelni. Ez teljesen az ellenkezôje, krémes, szalonnás, tökmaggal, olajjal. A csavar as egészben, hogy a megpirított szalonna egy részét beleturmixolom a levesbe a másik részét szórom csak a tetejére.
Hozzávalók
Tök
Szalonna
Tejszín
Tökmag
Tökmagolaj
Megpirítom a felkockázott szalonnát, a felét félreteszem, a tököt belekeverem, felöntöm vízzel, borsozom, óvatosan sózom, amikor felforrt, megpuhult, hozzáöntöm a tejszínt, turmixolom, Végül a feltétekkel együtt tálalom.
Étvágyat!
2014. október 16., csütörtök
Szülinapra Muffin
Meló után, ovi után, bevásárlás után, vacsora közben, buli előtt még gyorsan összedobni valamit?
Rá esett a választás, és be is jött, a mélyhűtőben talált fagyasztott málna pedig pikánsan hozta is az ünnepi hangulatot.
Hozzávalók:
18 dkg liszt
10 dkg cukor
15 dkg vaj
2 dkg keserű kakaópor
5 dkg étcsokoládé
2 tojás
fél csomag sütőpor
Ahogy minden muffin elkészítésénél: a szárazat a szárazzal, nedveset a nedvessel, végül gyors kutyulás, muffinformába tevés és megsütés.
Most kapott szép kis díszt is, gyorsan el is fogyott. Jóétvággyal:)
Rá esett a választás, és be is jött, a mélyhűtőben talált fagyasztott málna pedig pikánsan hozta is az ünnepi hangulatot.
Hozzávalók:
18 dkg liszt
10 dkg cukor
15 dkg vaj
2 dkg keserű kakaópor
5 dkg étcsokoládé
2 tojás
fél csomag sütőpor
Ahogy minden muffin elkészítésénél: a szárazat a szárazzal, nedveset a nedvessel, végül gyors kutyulás, muffinformába tevés és megsütés.
Most kapott szép kis díszt is, gyorsan el is fogyott. Jóétvággyal:)
2014. szeptember 8., hétfő
Császármorzsa egyszerűen
Egy kis aranysárga finomság egyszerűen a tűzhelyről, leöntve friss (vagy tavalyi) baracklekvárral. Mennyei:)
Hozzávalók:
3 tojás
10 dkg porcukor+vaníliás cukor
1 csésze tej
1 csésze búzadara
1 dl étolaj
citromhéj
pici só
Elkészítés:
A tojás sárgáját a cukrokkal kikeverem, hozzáöntöm a darát és a tejet, 20 percre békén hagyom. Miután megszívta magát a dara, felverem a fehérjét pici sóval, végül óvatosan hozzákeverem a sárgájához, majd citromhéjjal ízesítem. Az olajat egy magas falú serpenyőben felforrósítom, beleöntöm a tésztát, sokszor kevergetve morzsásra pirítom. Tényleg semmi az egész, és mégis egy fenséges desszert, vagy vacsora, vagy reggeli:) Kinek, hogy!
Hozzávalók:
3 tojás
10 dkg porcukor+vaníliás cukor
1 csésze tej
1 csésze búzadara
1 dl étolaj
citromhéj
pici só
Elkészítés:
A tojás sárgáját a cukrokkal kikeverem, hozzáöntöm a darát és a tejet, 20 percre békén hagyom. Miután megszívta magát a dara, felverem a fehérjét pici sóval, végül óvatosan hozzákeverem a sárgájához, majd citromhéjjal ízesítem. Az olajat egy magas falú serpenyőben felforrósítom, beleöntöm a tésztát, sokszor kevergetve morzsásra pirítom. Tényleg semmi az egész, és mégis egy fenséges desszert, vagy vacsora, vagy reggeli:) Kinek, hogy!
2014. augusztus 29., péntek
Nyári almás rétes
Gyors, könnyű nyári desszert. Egy kis réteslap, gyors kenegetés, tekergetés, és máris felhasználtam a lepotyogott alma megmenthető részét. A többi ment a cefrébe, talán egy kis pálinka is lesz belőle:)
Hozzávalók:
réteslap, ami most 8 lapos volt, amiből 2 rétes jött ki
alma, lereszelve, megpárolva, kb 1 kg
fahéj
cukor
pici darált dió a szóráshoz
olaj a kenéshez
Elkészítés:
A réteslapokat egymásra terítem, közben olajjal megkenem, a hosszanti oldalát megszórom dióval, ráhalmozom a tölteléket, ami most a reszelt-párolt alma, majd feltekerem. A tetejét is meglocsolom kevés olajjal, majd készre sütöm.
Étvágyakat!
2014. augusztus 26., kedd
Marcipános répatorta
Lillának készül, lassan illatosra sül. Lassan Lilla is elbúcsúzik. Igaz, hogy csak egy kis röpke időre, mert hát gyorsan nő az a gyerek, de azért kicsit szomorkásak is vagyunk, mert hát csak nem lesz velünk. Ez már csak egy ilyen dolog, és hogy ezen dolgokat megszépítsük, tegyük emlékezetessé egy omlós, marcipános tortácskával. Készítettem is gyorsan egyet:)
Hozzávalók:
4 db tojás
20 dkg barna cukor
2 dl napraforgó olaj
28 dkg finomliszt
10 dkgmarcipán, lereszelve
vanília kivonat
1 csomag sütőpor
1 kk fahéj is mehetne bele, de mivel van fahéjallergiás is a világon, aki pont ott lesz, ezért most ez kimarad:) (őrölt)
40 dkg sárgarépa
1 késhegynyi só
20 dkg barna cukor
2 dl napraforgó olaj
28 dkg finomliszt
10 dkgmarcipán, lereszelve
vanília kivonat
1 csomag sütőpor
1 kk fahéj is mehetne bele, de mivel van fahéjallergiás is a világon, aki pont ott lesz, ezért most ez kimarad:) (őrölt)
40 dkg sárgarépa
1 késhegynyi só
Elkészítés:
A répát lereszelem, az olajat összekeverem a cukorral, vaníliával, egyenként hozzádolgozom a tojásokat. A lisztbe rakom a sütőport, sót, a marcipánt, majd az egészet hozzákeverem a tojáshoz. Végül a répát is belerakom, és sütőpapírral bélelt formában 165 fokos sütőben egy órát sütöm.
A tetejére még tehetek marcipánt, vagy mascarponéval is lekenhetem.
2014. augusztus 25., hétfő
Padlizsánkrém, a legjobb
Finoman füstös, krémesen lágy és pikánsan fokhagymás. Csak egy gyors (másfél órás) tűzrakás kell hozzá, no meg, hogy legyen otthon padlizsán. Persze sütőben is megsül, egészben berakva, de azt majd akkor, amikor már nem tudunk tüzelni a hideg/eső/hó/szél/tüzifa hiánya miatt.
Hozzávalók
Padlizsán, minél több, annál jobb:)
fokhagyma, padlizsánonként 1-2 gerezd
majonéz
tejföl, a majonéz duplája
só, bors
Elkészítés:
Tűzrakatás és parázsgyártatás után én szépen becsomagolom a padlizsánt alufóliába, beleteszem a forró parázs közepébe, majd magára hagyom. Amikor már összeomlik, ha hozzáérek, kb jó óra múlva, kipiszkálom, hagyom kihűlni. Kikaparom a belsejét, és villával összekeverem az összetört fokhagymával, és a többi hozzávalóval. Közben kóstolgatom folyamatosan, nehogy sok legyen a só, és kevés a hagyma. Végül pirítóssal tálalom. Egyszerű kis mutatvány, a végeredmény pedig mennyei! Még a nyárba ennyi belefér!
2014. augusztus 23., szombat
Spenótos pite
Annyira felemelő érzés, amikor kiszaladok a kiskertbe, és leszedem a maradék spenótot és a friss petrezselymet, majd mindezt felhasználva készítek valami egyszerű, gyors és mégis menő kaját. Mert igaz, hogy spenótos pite, de ez igazából egy menő quiche! Azám! Jön is az üzenet, hogy ízlik, és hűdefinom. Hát igen, élni tudni kell.
Hozzávalók:
a tésztához:
10-10 dkg finom és rizsliszt (ez utóbbi csak azért, mert volt otthon)
12 dkg hideg vaj
fél kk. só
szerecsendió
kevés hideg víz
a töltelékhez:
fél kg spenót
3 gerezd fokhagyma
25 dkg ricotta
1 dl tej
3 tojás
só, bors
A tészta hozzávalóit géppel, vagy gyors mozdulatokkal összegyúrom, annyi vizet teszek hozzá, hogy nem ragadós tésztát kapjak. Hűtőbe teszem, amíg a tölteléket elkészítem.
A fokhagymát illatosra pirítom és a spenótot megfonnyasztom rajta, megszórom szerecsendióval, félreteszem hűlni. A ricottát összekeverem a tojásokkal, tejjel, sózom, borsozom, majd a lehűlt spenótot is hozzákeverem.
A hűtőből gyorsan kiveszem a tésztát, ha még nem kőkemény szépen belenyomkodom a tepsibe, a kő, mert sokat hűsölt, akkor szeletekre vágom, és azzal szépen kibélelem, ragasztgatom a tepsit. Kis időre visszateszem a mélyhűtőbe, ettől lesz kívánatosan omlós.
A végén elő lehet sütni 10 percig sütőbabbal/rizzsel 190 fokos sütőben, hogy ne áztassa a töltelék a tésztát, de én ezt a lépést totálisan kifelejtettem, ráöntöttem a tölteléket a jéghideg tésztára és bedobtam sütőbe. Így is jó lesz. 25-30 perc alatt megsütöm, megvárom, míg langyosra hűl, és tálalom. Esetleg másnap ebédre becsomagolomJ
2014. július 22., kedd
Cukkinisaláta
Elkezdõdött a szezon, így elkezdõdik a cukkini dömping a konyhában is. Most épp cukkinis lecsó rotyog a gázon, de tegnap Meg a jóidõben grilleztem a szalagokra vágott cukkinit, és úgy tettem a salátába. Mit ne mondjak, olyan finom lett, hogy ebédre alig maradt.
Hozzávalók:
2-3 kisebb cukkini
5 szelet bacon
2 marék zsenge spenót
1 marék tökmag
Só, bors, olaj
Elkészítés:
A krumplihámozóval vékonyra szeletelt cukkinit 1-2 percig grillre teszem, a bacont megpirítom, a spenótot hosszában felvágom, majd az egészet alaposan összekeverem. Kész. Ennyi. Lehet enni a vacsorát.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)