2019. augusztus 13., kedd

Csirkepaprikás bográcsban

Nem nyáron kell bográcsozni, mondják nagytudású ismerőseim, és valahol igazuk is van. Télen jól esik a tűz mellett ácsorogni, és míg fő az ebéd, lehet melegedni mellette. Ezzel a csirkével pedig nagyon nem lehet mellé lőni, mert gyorsabban elkészül, és a gyengébb gyomornak is megfelelő. Persze egy jó babgulyást nem tud felülmúlni, dehát azt mi tudja... :)
Most ismét nagy lesz a tömeg az udvaron, ezért gondoltuk, hogy nyáron is megnézzük, működik-e a dolog, és most legalább nem öntök bele egy teljes üveg sót, hogy utána győzzem krumplival és lécserével ehetővé tenni. 

Hozzávalók kb. 20 főre:
80 dkg vöröshagyma
40 dkg paradicsom és paprika
25 dkg füstölt szalonna
4,5 kg csirkehús
20 dkg sertészsír
6 púpos evőkanál őrölt pirospaprika
1 csokor petrezselyem zöldje
1 csípős paprika
2 babérlevél
1 teáskanálnyi őrölt feketebors
2 evőkanál só
csipetnyi kakukkfű
4 gerezd fokhagyma
1 dl vörösbor

Elkészítés:
A zsíron megpirítom a szalonnát, kiszedem és a megpirítom a hagymát. A végén hozzákeverem a pirospaprikát, felöntöm vízzel, összeforralom. Következik a hús, átkeverem, 20 percig főzöm, majd hozzákeverem a paradicsomot, paprikát, petrezselymet, csípős paprikát, zúzott fokhagymát és a fűszereket és puhára főzöm. Kb. fél óra múlva hozzáöntöm a bort is, azzal is felforralom és friss kenyérrel kínálom.
Esetleg a köztes szünetben készítek hozzá galuskát, és azzal tálalom. 
Étvágyat hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése