2011. szeptember 8., csütörtök

Muffin alaprecept

Több alaprecept létezik, nekem most éppen ez válik be, igaz pár nap múlva kicsit már morzsálódós lesz a belseje, de ennyi baj legyen, könnyen és gyorsan el lehet készíteni, és általában mindig van hozzávaló a kis kamrámban. 

És mindezek mellett az is fontos, hogy könnyen meg lehet jegyezni a hozzávalókat, és az arányokat. Amikor én sütök a legtöbb időt bizonyára az viszi el, hogy másodpercenként rohangálok a laptop/recepteskönyv és a konyha között, mosogatom a kezem, hogy ne kenjek össze semmit, és olvasom, hogy éppen most mi a túrót csináljak. És ez egy olyan alaprecept, amit fejben is simán el tudok készíteni, vaj-cukor-liszt hármas, azonos mennyiségek, kis ez, kis az, keverem-kavarom és készen is van. 
És ami miatt szintén alap, hogy fel lehet túrbózni, csokilencsével, aszalt gyümölcsökkel, mogyoróval, m&ms-el, banánnal, mikor éppen mihez van kedvem. Hát nem nagyszerű:) dehogynem!

Hozzávalók:
150 gramm puha vaj
100 gramm cukor, az eredeti recept 150-et használ, nekem így is elég édes lett
pár csepp vaníliaeszencia
2 tojás
150 gramm liszt
7 gramm sütőpor
40 ml tej

Elkészítés:
A puha vajat összekeverem habosra a cukorral és a vaníliával. Amikor szép krémes hozzáütöm a tojásokat, és azzal is elkeverem. A végén ugyanannyi lisztet teszek hozzá, mint amennyi a vaj mennyisége (150 gramm) rászórom közben a sütőport és gyorsan összeforgatom. Végül ráöntöm azt a pici tejet is, és azzal is elkeverem. A sütőt 200 fokra melegítem, papírral kibélelem a 12 darabos muffintepsit, belekanalazom a masszát, és kábé 20 perc alatt megsütöm.

Az egész művelet nem tart tovább fél óránál, és az eredmény engem (és kiscsaládomat is) lenyűgöz. Szép aranybarna lesz a teteje, és kicsit még a széle is ropog. Nyami.


Forrás a desszert.eu-ról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése