2015. május 21., csütörtök

Reggeli leveles tésztából

Egy kevés tészta, mandulaforgács, csokireszelék, és soksok gyümölcs, most épp erdeigyümölcs keverék.
És 20 perc a forró sütőben, tádááám:



2015. május 19., kedd

Kakaós kalács

A kalács, ami ropogós, foszlós, és rengeteg kakaó van benne:)

A szülinapi mininyaralás alatt minden reggelire kértünk házi készítésű finomságokat. A házinéni pedig mindent felülmúló finomságokat tett elénk az asztalra.


Az egyiket, egy kelt tésztás kalácsot muszáj volt reprodukálni. Igaz, nem lett még tökéletesen olyan, csak hasonló, de az alapok, a vékony ropogós külső, vékony tészta, közte rengeteg kakaós töltelék megegyeztek. A Kiscsalád pedig abban egyezett meg, hogy ezt készítsük el többször is. 
Mondjuk én csaltam, és este a kenyérsütővel bedagasztottam, majd még akkor este meg is sütöttem, reggel 4kor nem voltam hajlandó felkelni azért, hogy langyosra hűlt kalács várjon minket reggelire. A teljesen kihűlt is sikert aratott.




2015. április 15., szerda

Mandulás répatorta

A marcipános répatortát alakítottam iciri picirit át, és a végeredmény egy könnyű, légies torta, ami krém nélkül is megállja a helyét. A marcipán helyett darált diót terveztem beletenni, de nem találtam a kincseskamrában, ezért lett helyette a darált mandula.






Hozzávalók:
4 db tojás
15 dkg barna cukor
2 dl napraforgó olaj
18 dkg finomliszt
10 dkg darált mandula
vanília kivonat
1 csomag sütőpor
1 kk fahéj
40 dkg sárgarépa
1 késhegynyi só

és a pofon egyszerű elkészítés:
A répát lereszelem, az olajat összekeverem a cukorral, vaníliával, egyenként hozzádolgozom a tojásokat. A lisztbe rakom a mandulát, sütőport, sót, majd az egészet hozzákeverem a tojásos masszához. Végül a répát is belerakom, és sütőpapírral bélelt formában 165 fokos sütőben egy órát sütöm.


2015. március 18., szerda

Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó



Levert a lábamról ez a ronda nátha, megfázás, takonykór. Alig élek, még enni sincs sok kedvem, a főzést pedig most messzi kerülöm.
A napokban már éreztem a jeleit, ezért elkezdtem a grapefruit mag csepp kúrát, bízom benne, hogy helyre fog pofozni, de hogy tutira menjek tovább keresgéltem a gyógynövények között, és találtam egy kakukkfű tinktúrát is, ami szintén jó kis vírusölő. 
A teáját megfázás esetén mindig használom, megisszuk, fürdővízbe tesszük, így sokat segít a betegen. 
A kakukkfű elég JOKER növény, mind a konyhában, mind pedig a gyógyászatban hasznát veszem!

Mezei kakukkfű (Thymus serpyllum L.)


Miket tud még a tinktúrám, íme:
Baktérium ellenes
Emésztés, étvágyjavítás
Gombaellenes
Hasmenés ellen
Köhögéscsillapítás
Lázcsillapítás

Vírusellenes

Amikor kigyógyulunk, menjünk ki a napra, jó levegőre és élvezzük azt!

kép: Wikipedia

2015. március 11., szerda

Tavaszi dzsúsz

Na mi készül itt, egy kis alma, narancs, fél citrom, maradék csoffadt répa, kis gyömbér...

Amikor már nem tudok mit csinálni a maradék gyümölccsel-zöldséggel, és kezd kimerülni, akkor vetem be a jó kis présemet, és készítek finom, friss gyümölcs és zöldséglevet, és egy kis fűszerrel, most gyömbérrel megbolondítva megisszuk.

Vegyük csak szépen elő azt a gyümölcsprést/facsarót/centrifugát, és hajrá! Itt a DZSÚSZok ideje:)

2015. március 6., péntek

Töltött kaliforniai paprika

 Rettenetes módon szeretem a sült zöldségeket. Ahogy a megpirult, puha, omlós, édeskésen szaftos íz elolvad a számban, hmmmm, utánozhatatlan. Most kicsit megbolondítva egy kis borral párolt husival, és mozzarellával. Tökéletes ebéd. És íme egy gyors, diétás, húsos, zöldséges ebéd, szénhidrát diétázóknak is ajánlva. 


Vegyünk 4-5 kaliforniai paprikát, készítsünk darált húsból (a marha jobb) sűrített paradicsomból borral, sóval borssal ragut, majd töltsük meg vele a paprikát. A tetejére tegyünk sajtot, és az egészet süssük meg kb. 40 perc alatt 180 fokon a sütőben. Ennyi az egész. Még köret sem kell, a paprika remekül adja magát.






Hozzávalók:
4-5 kaliforniai paprika
1-1 vörös és fokhagyma
400 g darálthús
1 dl bor
1,5 dl paradicsompüré
só, bors
1 gombóc mozzarella sajt

Elkészítés:
Kevés olajon megpirítjuk a hagymákat, majd a húst fehéredésig sütjük rajta. Hozzáöntjük a bort, majd rövid párolás után a paradicsomot is, Sózzuk, borsozzuk, és magára hagyjuk fél órát, hogy szépen összerottyanjon. Közben a paprikákat megmosom, félbevágom, kiszedem a magját, majd az elkészült raguval megtöltöm, tetejére rászaggatom a sajtot, meglocsolgatom olívával, és előmelegített sütőben 180 fokon további fél órát sütöm. Röviden ennyi. 
Étvágyakat!


2015. március 3., kedd

Metszés

Kitavaszodik lassan itt is. Kicsit sok az eső, a földdel, izé sárral nem sok mindent tudunk kezdeni, de a fákat lehet abajgatni. A szivarfával kezdtem.



Ja és szereztem egy pár hagymát is, még jó, hogy az ember bátyja kertész.Persze ezeket is elültettük, szépen sorban, fészekben, melyiket-hogy, közben erősen bízva, hogy a kutyák nem rugják ki a művet még pár évig.


Végre tavasz közeleg! JIPI

2015. február 18., szerda

Túrófánk olaszosan

A hétvégén sajnos nem sikerült a fánksütés, az igazi várat magára egy hetet, de egy gyors, könnyen elkészíthető fánkra volt időm meló után. Igazából a receptújságot olvasgatva jutott eszembe, hogy lapul még egy doboz túró a hűtőbe, és a kiscsalád száját ezzel egy pár napra sikerült betömni:)
És hogy mitől olasz? Eredetileg túró helyett ricottából készül. Nekem most csak túró volt itthon. Mondjuk az szerencse, hogy volt.


Kell hozzá tehát:
1 doboz túró
120 g liszt
1 tojás
2 tk. sütőpor
csipet só
1 ek cukor

A hozzávalókat összegyúrom, golyókat formázok belőle, kicsit kilapítom és bő, forró olajban kisütöm. Elvileg szépen megfordulnak, én most forgattam őket.


Végül fahéjas porcukorral tálalom, és hallgatom az elismerő hümmögéseket:)
Étvágyakat hozzá!



2015. január 6., kedd

Szuperegészséges magos keksz

Mitől is szuper? A milliónyi magtól, a zabtól, a méztől, és attól, hogy otthon készült:) Mi az, hogy szuper, csúcsszuper!



A reggelit, tízórait és uzsonnát néha rohanósan oldom meg, van, hogy otthon sem vagyunk, jól esne egy kis rágcsi. Ez tökéletes, kicsit még morzsáz, de majd falatnyi méretűeket készítek legközelebb, hogy harapni ne kelljen, csak rágni.

Hozzávalók:

110 g apró szemű zabpehely
110 g teljes kiőrlésű rozsliszt, zabliszt
120 g vaj
50 g napraforgó mag
50 g egész mák
30 g szezámmag
50 dkg török mogyoró, nekem most sótlan földimogyoró volt
3-4 evőkanál méz
maréknyi mazsola, már aki szereti
1 kávéskanálnyi szódabikarbóna
0,5 dl növényi tej, vagy víz, ha kell, amennyit felvesz, meg ilyesmi :)

A magokat, lisztet, szódabikarbónát összekeverem, gőz fölött felolvasztom a vajat, mézet, majd hozzákeverem a lisztes masszához. Nekem ragacsos lett, ezért nem is tettem hozzá a folyadékot, másnál másképp viselkedhet. Gombócokat formázok, a tetejére belenyomom a mazsolát (én most ezt nem), kicsit ezzel a mozdulattal le is lapítom (ez is kimaradt), és 180 fokon 20 percig sütöm. Amikor illatozik, pirosodik kiszedem a sütőből, és még forrón megkóstolom. Nekem 20 darab lett, pont elfért a tepsiben.


Étvágyat!

2015. január 5., hétfő

Mustáros lencseleves újév napjára

Mióta lencsét eszünk, azóta is szép az élet. Mondjuk előtte sem panaszkodtam. 
Idén egy lencselevest készítettem, amiben a mustáros habarás lett a hab a tortán, vagy mi. Ha van otthon egy kis kolbász, turbózhatjuk még tovább is. 
A dolog könnyebb végét megfogva konzerv lencséből főztem, persze lehet az áztatós verziót is választani. 
Így csak egy zöldséglevest főztem, végül hozzáöntöttem a lencsét, majd a tejfölös mustáros habarást is beletettem.
Gyors, egyszerű és pikánsan különleges. Étvágyat hozzá!