Természetesen akkor érik a füge amikor nem vagyunk ott. Sajnálatos módon ezért nem tudom minden reggel szuper fügés granolával indítani a napot. Micsoda probléma... :)
Szerencse ebben a helyzetben, hogy hétvégén picit arra is jártunk, gyorsan leszedtem az épp aktuális egyedeket. Amiből ez a csodálatosan finom sütemény készül.
Hozzávalók:
200 g vaj
250 g liszt
pici hideg víz
csipet só
120 g vaj
150 g méz (vagy 100 g méz + 50 g juharszirup)
100 ml tejszín (30%-os)
300 g durvára vágott dió
140 g cukor
5 tojássárgája
6 friss füge
Elkészítés:
A vajat elmorzsolom a liszttel, csipet sót is beleteszem, majd annyi vizet adok hozzá, hogy szépen összeálljon a tészta. Kinyújtom, majd tepsibe rendezem és fél órára berakom hűtőbe.
Közben elkészítem a tölteléket, a vajat óvatosan felolvasztom a mézzel és a tejszínnel, a tojássárgát fehéredésig keverem a cukorral, majd a kihűlt krémbe keverem a dióval együtt.
A tésztát előveszem a hűtőből, ráöntöm a tölteléket és a tetejére rendezem a vékonyra szeletelt fügét és 180 fokon megsütöm. Amikor cukros dió a fügesziruppal karamellé olvadó illata belengi a konyhát, akkor készen van. Csodálatos lesz, elmondhatom. Számokban kifejezve sütőtől függ, kb. 50-60 perc.
Étvágyat hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése