2017. szeptember 14., csütörtök

Ciabatta

Onnan indult, hogy itt a városban van egy malom. Szerencsére éppen reggel 6tól 4ig vannak nyitva, hétvégén pedig nem, szóval nem sikerült még eljutnom oda. De utánajártam, hogy hova szállítanak lisztet a városban. Mégnagyobb szerencsémre csak egy helyre, nem kellett válogatni, de az legalább nyitva van tovább. 
Első lépésként tehát szereztem lisztet.

Második lépés az idő tényező, ami általában nincs. De azt is szereztem, hogy tudjak keverni, gyúrni, keleszteni, formázni és sütni, miközben iskolai házit néztem, túrógombócot főztem, vacsorát készítettem. 

Harmadikra receptet kellett szerezni, no ez volt a legkönnyebb :) Találtam egy 5gyerekes anyukát, akinek hangyabokányi szabadideje sincs, receptje pedig annál több, jobb, szuper! Köszi szépen!Hozzávalók:

70 dkg kenyérliszt
5 dl langyos víz
2 zacskó instant élesztő
1 kiskanál cukor
3 kiskanál só
6 evőkanál olívaolaj
6 szem aszalt paradicsom-olivabogyó, már ha van otthon, és szeretnénk ízesíteni.

Elkészítés: 

Összekeverem a vizet az élesztőt és a cukrot, langyos helyen pihentetem, megvárom míg felfut. 
Hozzáöntöm a lisztet, összegyúrom, kidagasztom, jó ragacsos lesz, de az a jó, végül meleg helyre teszem és duplájára kelesztem. Gyúrás közben tudom beletenni az ízesítést is.
A megkelt tésztát alaposan lisztezett felületre borítom, 4 részre vágom, téglalapra formázom, majd 2-3at csavarok rajtuk. 
A sütőt előmelegítem 230 fokra úgy, hogy egy vizes edényt állítok bele, jó gőzben kell sütni a kenyérkéket.
Amíg melegszik a sütő, kicsit még pihentetem a tésztát.
230 fokon 10 percig sütöm, majd még 20 perc 200 fokon, ha pirultabbat szeretnénk, értelemszerűen tovább tartom a sütőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése