2016. január 8., péntek

Marcipán kenyérke

Karácsonykor tobzódunk az aprósüteményekben, linzer, mézeskalács, puszedli, hókifli. A hosszúra nyúlt hideg januári estén jól esik visszatérni ezekhez. És falatozni belőlük, már ha maradna belőle. Ezért érdemes újrasütni őket, minél hamarabb:)
Karácsony előtt épp sógornőm konyhájában tevékenykedtünk, aki egy új, marcipános süteményt tesztelt, nem kevés sikerrel. Rettentően marcipános, ragacsos cuki kis kenyérkék készültek. És pár napra rá készültek az én sütőmben is, most pedig újrázunk belőle.






Hozzávalók:
20 dkg marcipánmassza
8 dkg őrölt mandula
7 dkg porcukor
5 dkg liszt
1 tojás szétválasztva
pár csöpp vanília kivonat
1 ek. jégcukor a díszítéshez

Elkészítés:
Elöljáróban annyit, minél több mandulát tartalmaz a marcipán, annál finomabb lesz a süti, és nem fog szétfolyni sütés közben. 
A porcukrot és a lisztet mély tálba teszem, a marcipánmasszát nagy lyukú reszelőn hozzáreszelem. Amíg hideg a massza, könnyű a reszelést, tehát hűtsük le előtte. Az egészet gyors mozdulatokkal összemorzsolom, hozzáadom a tojásfehérjét, vaníliát, majd hosszú hengerré formázom és fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe teszem pihenni. Végül a hengerből szeleteket vágok, majd mini kenyerekké formázom őket, tetejükre 3-4 vágást teszek, lekenem a sárgájával, majd jégcukorral díszítem. Előmelegített 175 fokos sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütöm.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése