2015. december 9., szerda

Mézeskalács, az illatos, a puha és a finom

Évek óta a kazán oldalán van a recept, csak a hozzávalók felsorolása, még az elkészítését sem írtam mellé, annyira kézenfekvő. Ebből sütöttem a mézeskalácsot és a házikót is, tökéletesen bevált recept volt, igaz másfél kiló liszttel számolva, ami nem kis mennyiség, de azt mindig visszaosztottam. Eleinte elég volt fél kilód, most már az 1 is elfogy. És most nem találtam meg. Micsoda csapás. Szörnyűség, borzalom. Kellett hát egy másik recept. Ami hasonló. Találtam, teszteltem, tökéletes:

Hozzávalók:
25 dkg méz
25 dkg vaj
6 tojás
40 dkg porcukor
2 tk szódabikarbóna
1 csomag mézesfűszer
1 citrom+1 narancs reszelt héja
citrom kifacsart leve
1 kg liszt

Elkészítés:
Megolvasztom vízgőz felett a mézet a vajjal együtt, tedd félre hűlni, legalább kézmeleg hőmérsékletig. Másik tálban összekeverem a tojásokat a cukorral szódabikarbónával, fűszerrel, reszelt héjjal, citromlével, felváltva hozzáadom a lisztet és a mézes keveréket, lassan összedolgozom. Nagyon lágy tészta lesz, majd dermed a hűtőben is!
Másnap lisztezett deszkán kb 3-4 mm vékonyra nyújtom, szaggatom, és 175 fokon 6-7 percig sütöm. Ennyi idő alatt halvány mézszínű és puha lesz, ha tovább marad bent, a széle elkezd pirosodni, és megkeményedik.
A díszítést mindenki saját belátása szerint készíti, vagy nem készíti.


Köszönöm Mohakonyha az eredetit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése