2015. június 25., csütörtök

Házi lángos

Íme a tökéletes házi lángos recept, amit még egy kenyérsütő gépben is össze lehet hozni, ha nincs rá kezünk. Természetesen a hagyományos bedagasztom-megkelesztem út is járható.
Azzal kezdődött, hogy nyár van. Balatonra menet beugrottunk  Nóráékhoz, már ha van nekik ott egy picike házikójuk, ahol végre ki tudnak menni napközben az udvarra papucsban pihenni, feküdni, pancsolni, ugrálni, kertészkedni vagy csak egy fröccsöt meginni. Egyszóval nyaralni. Azért ismerjük el, ez társasházban nem megoldható. Szóval beugrottunk, épp ebéd után értünk oda, persze farkaséhesen, mert csak reggeliztünk, utána kószáltunk erre-arra, ők pedig lángost sütöttek ebédre. Nem magyarázom tovább, jól felzabáltuk a maradékot.
Ott határoztam el, ha ő tud 3 gyerek mellett sütni, akkor én akár fél kézzel is megsütöm. A hétvégét azért megvártam, rákészültem (vettem élesztőt), beizzítottam a kölköket, hogy lehet gyúrni, az elejét a nagyobb gyúrta, a végét a kisebb tapicskolta, elkészült, megdagadt, kisült, finom volt, és el is fogyott mind.

Itt a nyár, lángosra fel!

Hozzávalók:
60 dkg liszt
3 evőkanálnyi olaj
3 dkg friss élesztő
2 dl víz, vagy még annyi se
2 dl tej
2 csapott evőkanálnyi cukor

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom, majd a liszttel, olajjal, sóval összegyúrom. A vízből annyit teszek hozzá, hogy szép ruganyos tésztát kapjak. Félreteszem bő fél órára, közben szépen megkel, deszkára borítom, kinyújtom 1-2 ujjnyi vastagra, éles késsel felcsíkozom. Lehet gombócokat formálni, és azokból kerekíteni a lángost, mi most csíkokban ettük. A tésztát közben letakarom, és folyamatosan forró zsírban kisütöm. 
Sajttal, tejföllel, foghagymával, ki mivel szereti, tálalom.
Étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése