2013. december 31., kedd

Újévi lencsesaláta

Az év utolsó napja, az év utolsó főzéseinek egyike a malacsült és a sósrúd mellett ez a pikáns újévi lencsesaláta lett. Ma elbúcsúztatjuk az elmúlt évet, hangoskodunk, örömködünk, és közben az új esztendőre gondolva lencsét eszünk. Jó sokat:) Hogy jó gazdagok legyünk. És mivel a közétkeztetésben szerzett lencsefőzelék-emlékek nem mindenkiben keltettek bizalmat, ezért egy isztambuli ihletésű salátát készítek, sok sok lencsével, gránátalmával, tarhonyával és mazsolával. 

Gránátalmás lencsesaláta

Hozzávalók:

10 dkg lencse
10 dkg tarhonya
1 gárnátalma magjai
5 dkg mazsola, beáztatva
5 dkg mandula, felaprítva, megpirítva
1 csokor petrezselyem
1 csokor menta

öntet:
1 citrom leve
1 tk gránáalmaszirup, ha nincs, akkor 1 tk méz és gránátalma magjaiból kicsöpögő lé összekeverve
1 kk római kömény
4 ek olivaolaj
só, bors

Elkészítés:

A lencsét megfőzöm, ha konzerv átmosom és lecsepegtetem. A tarhonyát megpirítom, majd sós vízben 15 perc alatt megfőzöm, mint a tésztát, lecsepegtetem. Közben az öntethez összekeverem a citromlét a sziruppal, olajjal, fűszerekkel. Összekeverem a lencsét, a tarhonyát, a gárnátalma magokat, és a beáztatott mazsolát, ráöntöm az öntetet és pár órára békén hagyom. A végén rászórom a felaprított petrezselymet, a mentaleveleket, és megszórom mandulával.

Boldog Új Évet és Étvágyakat hozzá!

Az eredeti recept itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése