2011. október 3., hétfő

Cukkinis rizottó

Megfőztem, nagyon finom lett, igaz nem az ajánlott vargányagombás verzió sikeredett, mert gombát azt nem találtam a bevásárlásnál, de helyette került bele egy kis cukkini, és még amit én beletettem, (sértés vagy nem), az egy jó darab szalonna:) Kiscsalád lelkesen fogyasztotta, én pedig mélyen hallgattam arról, hogy általában a rizottó hús nélkül készül. 

Hozzávalók:

250 gramm rizottó rizs
1 hagyma
150 gramm hámozott cukkini
150 gramm erdélyi szalonna (no ez itt a kakukktojás)
150 ml száraz fehérbor
1 liter zöldség alaplé

Elkészítés:
A szalonnát felkockázom, szépen pirosra sütöm, az apróra vágott hagymát beleteszem, megpirítom a szalonna zsírján, majd legvégül rászórom a feldarabolt cukkinit is, és összesütöm. Egy másik serpenyőben kevés olajon picit pirítom a rizst, majd a jól felmelegített bort (elég bizarr, tudom, de így kell) ráöntöm, folyamatos kevergetés mellett elfőzöm, majd ráöntök egy pohár alaplevet, keverem, elfő, utánatöltök. Ezt addig folytatom, amíg az alaplé el nem fogy, kb. 20 perc. A rizottó addigra megfő, felszív egy csomó folyadékot, de ne hagyjuk ám kiszáradni, jó krémes legyen. A végén belekeverem a cukkinis mártást, és azonnal tálalom. Finom, krémes, füstös íze lett.

buon appetito, vagy mi:)

Az eredeti receptért köszönet Citromhabnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése