2016. június 30., csütörtök

az Ostoros kalács és az eredete

Nyaralás alkalmával készített a házinéni reggelire ostoros kalácsot. Eszméletlenül, megismételhetetlenül, elmondhatatlanul finomra sikeredett. Képzelhetitek, hogy azóta is keresem, hogy mi is ez a csoda. A recept gyorsan meglett, de a háttér is érdekelt, hogy mitől ostoros, és miért hívják ostoros rétesnek is?  
Íme az ostoros kalács eredete:
Az ostoros kalács egy a hétköznapinál dúsabbra, finomabbra készített kalács, amit lakodalmakra sütöttek a Jászságban. A Jászságban a szűcs mesterség népszerű foglalkozás volt. A szűcsök az ostorok végére vékony bőrből csattanós bojtot fontak, ennek a fonásából ered a kalács elnevezése: "ostoros".
És hogy mitől rétes? Az ostoros kalács egy igen lágy tésztából készült kalács, aminek a tésztája töltés előtt kézzel is nyújtható, húzható, mint a rétes. Tehát kalács is rétes is, és ostoros is. No meg persze finom is!

Hozzávalók :

A tésztához :
60 dkg liszt
8 dkg cukor
3,5 vagy 4 dl tej
5 dkg élesztő
2 evőkanál olaj
3 db tojássárgája
csipet só

A töltelékhez :
25 dkg vaj
20 dkg cukor
5 dkg kakaó

A lekenéshez : 1 db felvert tojás

Felfuttatom az élesztőt a langyos, cukros tejben, majd a többi hozzávalóval bedagasztom a tésztát. Egy meleg, huzatmentes helyen duplájára kelesztem, kb 1 óra alatt meg is kel. Utána felezem, majd  a feleket három részre osztom. Kinyújtom 25x15-ös lappá, és a habosra kikevert töltelékkel óvatosan megkenem, nehogy elszakadjon a tészta, elég lágy, ezért az óvatosság. Feltekerem, meghúzogatom, mint a rétest, majd a három szálat összefonom, végüket a fonat alá hajlítom. Tepsiben tovább pihennek még 15 percig, végül lekenem tojással. 170 fokra melegített sütőben 45-50 percig sütöm. 

És még langyosan elfogyasztom az egészet :) Jaj, dehogyis, sicc-sicc, igazából feltálalom reggelire! Étvágyat!

Az elkészítés innen.
Az eredet innen.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése