2011. március 21., hétfő

Rácsos linzer

Avagy hogyan tegyük rács mögé a lekvárt?
Egy egyszerű, és mégis hogyismondjam nagyszerű recepttel tökéletes vasárnap délutáni sütipartit szervezhetünk. Mellesleg jó kis elfoglaltságot kínálunk a hideg, esős, sehovasemjó kimozdulni délutánokra. 
Nem kell hozzá más, mint egy kis linzertészta, tavalyról eltett maradék lekvár és kb. két óra szabadidő. Ezek a hozzávalók meg is voltak, úgyhogy a vasárnapi sziesztából feleszmélve gyorsan munkához is láttunk. Tipikus olyan süti ez, amiben a gyerekek is részt tudnak venni, kezdve a gyúrástól, egészen a rácsok felhelyezéséig. És még jól is érezzük magunkat közben, a konyhát igaz utána fel kell söpörni, a gyereket kimosni a tésztából, a székekről pedig leporolni a lisztet, de megéri, mert fontos feladatban segítenek nekünk. És ez aztán számukra megfizethetetlen. 
Ezért is kell a két óra szabadidő:) No meg azért mert érdemes a tésztát 1 órára a hűtőbe tenni pihenni. Miután összegyúrkászoltuk persze.

Rácsos linzer

hozzávalók:
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
csipet só
fél citrom reszelt héja, amit én sajnos nem is tettem bele, de finom ízt ad a tésztának
tetejére fél üveg (jó vastagon kell kenni!) lekvár, ez most szilvalekvárral sült
A lisztet összemorzsolom a vajjal, és a cukorral, tojással, sóval, citromhéjjal összegyúrom. Néhány órára hűtőbe teszem, majd a tészta kétharmad részét kinyújtom, tepsibe fektetem, jó vastagon megkenem a lekvárral, a maradék tésztából rácsokat készítek a tetejére (én derelyevágóval vágtam fel a kinyújtott tésztát, hogy szép hullámos legyen). Előmelegített sütőben 200 fokon 25 perc alatt megsütöm. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése