2010. április 16., péntek

Diós keksz szivárvány színekben

Még van egy kis maradék diónk, így abból is keksz készült tegnap. 

Úgy tűnik nekem ez a sütögetés dolog jobban bejön mint a főzögetés. Valószínű az alapanyagok, és mennyiségek miatt. Mert míg egy sütibe valót összeszedem a polcról és a fiókból, és nem is sokat gondolkozom, hogy mit süssek (persze tisztelet a kivételnek, amikor kell sütni, és nincs itthon semmi, és két órája a netet és a szakácskönyveimet böngészem használható recept után, és még mindig semmi...arghh).
Na de egy ebédet meg kell tervezni. Ami sokkal, de sokkal több meló. Kitalálni, mi legyen a leves (legyen e?), aztán hozzáillő második fogás (amit a gyerek is megszik, zöldséges, laktató, finom, több napig is jó stb, stb) Ezekután meg kell írni a bevásárló listát, nehogy a pörköltből kimaradjon a hús... Volt már ilyen, persze lecsó lett belőle:) És akkor legyen e süti, valami? 
Aztán ki kell találni, mit hol kell megvenni, ezt érdemes a bevásárlólistán is megjelölni. Tételesen, csoportosítva kell tehát vezetni a fecnin. Vigyázva, hogyha valami a túloldalra kerül, ne felejtsünk el a bevásárlás közben fordítani a cetlin. Mert akkor borul a rendszer.
Ki kell találni, mikor megy az ember vásárolni, mert ugye a piac sincs mindig nyitva, és az üzletek is bezárnak. Szerencsére van ami nem. Köszi. Ezután már csak a főzés van hátra, ami egy fél nap legalább, és közben nem tudok autókázni, motorozni, mesét olvasni, tehát nem egyemberes meló. Ezek után, ha szerencsénk volt el is készült minden.
Ezért szeretem én a gyorsan elkészíthető, finom, hússal és zöldséggel felturbózott kajákat. Hát nincs nekem másra időm:)
Meg persze szeretem a gyors kis ropogtatnivalókat. Egy-egy hosszabb főzés közben simán elférnek a sütőben, nem kell velük sokat törődni, és még finomak is az ebéd végén.

Tehát visszatérve a kiinduló pontra, sütöttem kekszet. Mégpedig diósat. Nagyon, nagyon diósat. Nyamm. A recept innen jön, a gyorsaság miatt a krém nem került bele. Köszönöm, nagyon jó kis recept.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
20 dkg darált dió
10 dkg porcukor
20 dkg hideg vaj
csipet só
1 tojás sárgája
Elkészíteni is pofonegyszerű:
A lisztet, cukrot, diót csipet sót összemorzsolom a hideg vajjal, majd a tojássárgájával összegyúrom az egészet. Gyorsan dolgozok vele, hogy ne olvadjon sokat a vaj. A kész tésztát két hengerré formázom, és fóliába csomagolva hűtőbe teszem. 2 óra múlva, mikor már jól megkeményedett, kibontom, szeletekre vágom, és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütöm.
Tényleg gyors. És finom dióóóóós. A fogyasztók nagy megelégedésére:)

A szivárvány pedig csak a háttér műve, a keksznek nincs köze hozzá:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése