2016. december 7., szerda

Mézeskalács recept

Eljött az idő, hogy frissen sült mézes illat lengedezze be a lakást. Gondolom mindenki a jól bevált, évek óta használt receptet veszi elő, ahogy én is. Igazából mindennel mellé lehet lőni, ezért nem állítom, hogy ez a legtutibb, mindig sikerülős, soha el nem rontós recept, de nekem ez bejött, és eddig még mindig sikerült.
Nem is ragozom, tovább.

Hozzávalók:
25 dkg méz
25 dkg vaj
6 tojás
40 dkg porcukor
2 tk szódabikarbóna
1 csomag mézesfűszer
1 citrom+1 narancs reszelt héja
citrom kifacsart leve
1 kg liszt

Az összeállítás sem bonyolult, a pihentetés ne maradjon el, és a sütési időt kell betartani nagyon. 

Elkészítés:
Megolvasztom vízgőz felett a mézet a vajjal együtt, tedd félre hűlni, legalább kézmeleg hőmérsékletig. Másik tálban összekeverem a tojásokat a cukorral szódabikarbónával, fűszerrel, reszelt héjjal, citromlével, felváltva hozzáadom a lisztet és a mézes keveréket, lassan összedolgozom. Nagyon lágy tészta lesz, majd dermed a hűtőben is!
Másnap lisztezett deszkán kb 3-4 mm vékonyra nyújtom, szaggatom, és 175 fokon 6-7 percig sütöm. Ennyi idő alatt halvány mézszínű és puha lesz, ha tovább marad bent, a széle elkezd pirosodni, és megkeményedik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése