2011. április 22., péntek

Tavaszi nagytakarítás - ablakmosás

Az utolsó lépés, ahova szándékomban állt eljutni a héten. Több naposra terveztem, és a tegnapi napon elkezdődött a projekt. Nem egyszerű letörölgetésről van itt kérem szó. Mint az autómosókban itt is ki kell választani a megfelelő programot:)
1 pont: vizes lemosás, alkalmazom ám a mikroszálas törlőkendőt, és eddig jól teljesített.
2. pont: szeres áttörlés, ecettel, vagy ablaktisztítóval, ki hogyan áll a természethez.
3 pont: fényesre dörgölés, vigyázva, hogy az egész folyamatot nehogy napsütésben végezzük, mert akkor csíkos lesz a végeredmény
4 pont: viasz, najó ez csak vicc, nem viaszolunk ám:)
És sajnos itt nem percenként mosok egy ablakot, mint ahogy azt a múltkori mosóban láttam.

Kókuszgolyó

Imádom:)
Gyors, finom, nem is kevés, nem is marad. Szeretem, szeretjük, mindenkinek jó.

2011. április 20., szerda

Tavaszi nagytakarítás - nagymosás

Ide aztán minden belefér, kezdve a sportcipőktől, kabátoktól, (amiket már múlt héten lerendeztünk) a plédek, takarók, huzatokon át, a tavaszi ruházaton keresztül egészen a függönyök mosásáig.
Az ágytakarók, plédek mosását egybekötöttem a vastag téli paplan kiszellőztetésével, és helyette a szintén megszellőztetett nyári paplant vettem elő. Közben megfordítom az összes  ágyszivacsot, matracot is, hogy a nyári oldalát használjuk mostmár. Vagy legalább is a másikat:)
A plédek között is előkerestem a fűbe leterítős, kiülős plédet, (mert van ilyen is ám, nem minden plédet használok kültérre) ha megyünk kirándulni, legyen mire ülnünk.
Mosásba teszem a rongyszőnyegeket is, azonban legközelebb jobban ügyelek arra, hogy a szép narancssárga szőnyeg az szépen narancssárgán össze is fog mindent... eh
A szekrényből tisztán elővett ruhákat elég szinte csak átöblíteni egy kevés virág illatú illóolajjal, hogy üdének érezzük őket. A napon megszárítva pedig még jó napillatúak is lesznek:) 
A függönyöket a végére hagytam, mert azt az ablakmosással fogom egybekötni, és ott még nem járok. A hétvégére szeretném befejezni az egészet, ahogy írtam, és úgy látom be is fejezem. Ma már a füstölt combot és a franciasaláta alapjait is megvettem, hogy a főzéshez is meglegyenek a kellékek. Még ki kell találni milyen tojásdíszítési technikára gyúrunk rá az idén, utána indulhat a húsvét!

2011. április 19., kedd

Vakondtúrás torta recept

Ahogy ígértem íme a recept:
Vakondtúrás torta
Hozzávalók:
5 tojás
8 dkg cukor
1 dl olaj
10 dkg liszt
4 dkg kakaó
6 gramm sütőpor
3 banán
5 dl habtejszín
2 ek porcukor
1 csomag zselatinfix
fél tábla. reszelt csoki


Elkészíteni, mint már mondtam, nem bonyolult.
A tojások sárgáját elkeverem a cukorral, szépen, fehéredésig, majd fokozatosan hozzákeverem az olajat, a lisztet, vele együtt a sütőport és a kakaóport. A fehérjét felverem, majd hozzáforgatom óvatosan a krémhez. Egy 26 centis tortaforma alját kibélelek sütőpapírral, és beleöntöm a masszát. Előmelegített, 180 fokos sütőben fél óra alatt megsütöm. Persze tűvel is megnézem, hogy tutira megsült e! Rácson hagyom kihűlni, majd miután ez is megtörtént, elkezdem kiszedegetni a közepét úgy, hogy a szélén maradjon egy kis perem. Konkrétan tálkát készítek belőle a tölteléknek. Amihez is a jól lehűtött tejszínt a zselatinnal kemény habbá verem, hozzákeverem a porcukrot és a csokireszeléket. A tésztára ráteszem a vastagon felszeletelt banánt, rápúpozom a tejszínt, és a kikapart morzsalékkal beszórom, megnyomkodom kicsit, majd hűtőben pihentetem egy éjszakára, hogy a zselatin összetartsa, és kicsit puhuljon a tészta is. Ugye, hogy nem bonyolult:)
Jóétvágyat hozzá.

Vakondtúrás torta

Azért a nagy takarítás mellett becsúszik egy kis sütögetés is. Jól hasznosítani tudjuk utána a meleg sütőt, kevés citromos vízzel átgőzölve, leoldja a szennyeződések nagy részét, utána elég könnyen ki lehet törölgetni.
De vissza a süteményhez. Tavaszi, könnyű, tejszínes torta készült, a hétvégi kirándulás emlékére. Mert a réten, az út mellet, az erdőben, a patak partján és mindenhol rengeteg vakondtúrást láttunk, vakondtúrástortát sütni pedig nem nehéz. Mondom így utólag:)


Íme, ugye milyen remekül néz ki itt az asztalon is.
Receptet is hozok ám!

2011. április 18., hétfő

Tavaszi nagytakarítás - könyvek, polcok

Mennyi por és piszok meg tud ülni a könyvek élén. Még jó, hogy a szakácskönyveket sűrűn használom, nézegetem, ezért azok viszonylag tiszták. Eltekintve a főzés során rácsapódó foltoktól :) mert az aztán van rajtuk bőven...
A portörlés amúgy elég nagy mumus számomra, mindig is utáltam, nem láttam sok értelmét. Mostmár azért látom az értelmét, de a nemszeretemség megmaradt. Igazából nincs olyan eszköz, amivel normálisan lehet törölgetni. A száraz rongy, tollseprű csak a felét gyűjti össze, a másik fele a levegőbe kerül, hogy máshova megint leülepedjen. A nedves ronggyal sem sok sikert értem el, mert az meg szépen csíkokat húzott maga után. Most egy új eszközt ajánlottak, ami mindent visz. A mikroszálas törlőkendő. Szárazon és nedvesen is működik, összeszedi a port, és el sem engedi. 
Az első tesztelést a könyveknél már be is vetettem. A porgyűjtéssel nem is volt semmi, azonban az elengedéssel szenvedtem kicsit. Mivel nem nagyon akarja ám elengedni sem a port:) Már 2-3szor kimosogattam azóta, de még mindig vannak benne szöszmaradékok. Mondjuk volt is dolga, rengeteg porcicát begyűjtött. 
Nektek van bevált tutijó módszeretek erre?

2011. április 15., péntek

Tavaszi nagytakarítás - kabátok

A legegyszerűbb lépés lesz, mivel a kabátok többségét nem tudjuk saját kezűleg kitakarítani. Értsd: Nem rakhatunk mindent a mosógépbe, el kell vinni azokat a tisztítóba. Mondjuk ez is idő (meg sajna soksok pénz) persze, de nem mi vesződünk a foltokkal legalább.
És akkor azért elő kell bányászni a tavaszi kiskabátot, meg a gyerek esőkabátját, és ebben a szélben egy széldzseki is jó szolgálatot tesz. A sapkákat, sálakat, kesztyűket szintén el lehet rakni, persze mosás után azokat is, jöhetnek a kalapok, könnyű kendők.


Pakolás közben azért nézegessünk erősen, szelektáljuk ki, gyűjtsük zsákba és adjuk el, vagy adjuk le valami szervezetnél, vagy tegyük ruhagyűjtőbe a többet fel nem vevős cuccokat, hogy jobban elférjünk magunktól. 

Tényleg, nem kell valakinek egy 40-es, piros, sosemhasznált szövetkabát?!

2011. április 14., csütörtök

Tavaszi nagytakarítás - cipők

Az első dolgom az volt tegnap este, hogy az előszobában kirámoltam a cipősdobozunkat. Hát persze, egy nőnek ugye a cipők a legfontosabbak:) Végre letörölgettem, újságpapírral kitömködtem és eltettem a téli hótaposót, bélelt csizmát, a tavaly pocsolyás nyárra emlékezve pedig első körben szedtem elő a gumicsizmát. Azért mellé kipakoltam még a tavaszi kisszandált is, amit szintén meg kellett kicsit törölgetni, hogy ki is nézzen valahogy. A tavalyi selejtezés áldozata lett egy sportcipő, ami elengedhetetlen kellék a homokozóba, úgyhogy még  negatívban is vagyok.

Ha esetleg bőrcipő kerül a kezünk közé a pakolászás során, annak nem árt adni egy kis ápoló krémet, ha eltesszük, akkor azért, ha meg elővesszük, akkor meg azért:) A velúrt is érdemes fújingálni, szép lesz tőle. A sportcipők mehetnek egyből a mosóba, kímélő programon, a szandált pedig anyagától függően törölgetni, mosogatni kell. 
A cipők rendbetételével pofásabb képet kapott az előszoba is, ahol legközelebb a kabátoknak esek neki.

Tavaszi nagytakarítás

Elérkezett  ennek is az ideje. Kezdjük is el, hogy még húsvét előtt csillogóvá tudjuk tenni a környezetet amiben élünk. Legyen az egy szoba, teljes lakás vagy a fél utca. És ne is álljunk meg most a bútorok letörölgetésénél, és az ablakmosásnál. Lomtalanítsunk a spájzban, a fagyasztóban, de még az edényeink között is! Előszedhetjük a nyár kellékeit, a szódásszifont, a napernyős szívószálakat és a kerti grillt is. 
Igyekezzünk az étkezésnél is figyelni a "lomtalanításra" Egy kis tisztító csalánlevéltea nem árthat, de a most szezonális medvehagyma is jó "takarítószer". 
Legegyszerűbb és talán a legjobb módszer belekezdeni a takarításba az, hogy írunk egy listát: mit akarunk letakarítani, és mikorra akarunk végezni vele. Én már meg is írtam a saját listámat, és az elkövetkező napokban ennek alapján járom körbe a lakás minden zegzugát. A határidőm pedig a húsvét. Jöhetnek a vendégek, akkora készen leszek:)
Három, kettő, egy, lista indul.

2011. április 13., szerda

blogajánló - gasztro

és akkor egy kis változatosságként egy orosz bloggerina, anya és lánya, angol nyelven: http://g0lubka.blogspot.com/

2011. április 9., szombat

Sütőben sült répa hagymával, túróval

Node milyen hagymával, csak hogy ne egy egyszerű étel legyen, persze, hogy medvehagymával, és a túró is juhtúró ám! Megihletett Flat-Cat legutóbbi bejegyzése a medvehagymás juhtúrós újkrumpli, mivel újkrumplinak itt még híre hamva sincs, ezért lett a csere, hogy kicsit változatosabb legyen a köret. Vagy egytál. Kinek hogy.



Medvehagymás juhtúrós sült répa
Hozzávalók:
fél kiló répa
egy nagy csokor medvehagyma
kis doboz tejföl
10 dkg juhtúró
só, bors

A répát megpucolom, felszeletelem, és összekeverem a csíkokra vágott hagymával. Kiolajozott tepsibe teszem, sózom, borsozom, alufóliával lefedem, és 200 fokon 45 percig hagyom párolódni. Végül a juhtúrót összekeverem a tejföllel, és a megpárolt répákra öntöm. Visszatolom még a tepsit a sütőbe, már fólia nélkül és rápirítom a tetejét.

2011. április 6., szerda

Császármorzsa recept

Akkor még így gyorsan fürdés/fürdetés előtt beírom, hátha valaki kedvet kap hozzá:) 
Ah estére belakmározni ebből... nem semmi! Amúgy meg a kölök nem volt hajlandó belőle fogyasztani, amin csodálkozom is, mert a palacsintát meg imádja, és ez eléggé hasonlatos kaja. Megjegyzem, hogy a morzsa mellé kínált házi baracklekvár felét azért nagy duzzogva benyalta :)



Császármorzsa
Hozzávalók:
3 tojás
5 dl tej
5 dkg porcukor
1 ek vaníliakivonat (amit már a házi készítésűből tettem bele! )
2 ek olaj plussz a serpenyőbe a sütéshez
12,5 dkg liszt
12,5 dkg búzadara
csipet só

A tojást kettéválasztom, a sárgáját a tejjel, cukorral, vaníliával, majd legvégül az olajjal is összekeverem, hozzáteszem fokozatosan a lisztet és a darát is, és fél órára hűtőbe rakom, hogy a dara megdagadjon. A tojásfehérjét közben kemény habbá verem a csipet sóval, majd óvatosan beleforgatom a "megpihent" tésztába. Olajat melegítek egy óriási serpenyőbe, és beleöntöm a masszát. Kevergetem, kavargatom, morzsásítom, pirítom,  és tálalom. Ki hogyan szereti, jobban, vagy kevésbé sülten, de lekvárral! 

Császármorzsa

Egy könnyen elkészíthető desszert, de akár egy izmosabb leves mellé is el tudom képzelni. Kinek éppen hogyan alakul a menü.

A császármorzsa egyik ismert legendája szerint Sisi hercegnő udvari szakácsa készítette el a párnak ezt a desszertet, de a királynő nem volt hajlandó fogyasztani belőle, mivel nagyon ügyelt a vonalaira. Nem semmi nő volt :) Ezért a király gyorsan be is kanalazta ezt a semmiséget, Kaiserschmarrn-t, magyarul császármorzsát. Jó étvágyat Nektek is hozzá!
Recept is következik.

2011. április 5., kedd

Hawaii szelet

A főzés legnehezebb része a receptválasztás. Néha teljesen kiürül az agyam amikor olyan ebédet kell kitalálni, hogy pikk pakk meg lehessen főzni. Vagy ha sokáig is fő, ne kelljen vele sokat pepecselni. Sosem tudom, hogy mit főzzek, ami könnyen elkészíthető, nem kell hozzá sok alapanyag, vagy ha igen, annak nagy része legyen már itthon, tehát a bevásárlással se menjen az idő. És akkor ha nekiállok még keresgélni, hogy ez, vagy amaz, vagy egy harmadik az előző kettőből összekombinálva? Füstöl az agyam. Ekkor veszem elő a jól bevált egyszerű kis recepteskönyvemet, ahol a legalapabb, mondhatni legegyszerűbb kaják vannak felsorolva. Ezt is onnan szedtem össze. Nem bonyolult, de mégis finom, ennek ellenére elég ritkán kerül az asztalunkra. 

Hawaii szelet. (Itt és most sonka nélkül. )
Hozzávalók:
2 csirkemell
konzervananász, van aki karikából készíti, én daraboltból szoktam, mert így többet tudok rápakolni
20 dkg sajt
vaj

A csirkemellet alaposan letisztogatom, sózom, borsozom, egy serpenyőben megolvasztom a vajat, és a húsok minkét oldalát pár perc alatt szép pirosra sütöm. Ezek után elrendezem őket egy tepsibe, rápakolom az ananászdarabokat, majd a szeletelt sajtot, és forró sütőben addig sütöm, míg a sajt szépen ráolvad a tetejükre. Köretnek friss salátát, rizst kínálok.
Jó étvágyat, és közben jó nosztalgiázást.

Ja és tavasz van, észrevettétek? Hajnalban a rigók füttykoncertje varázslatos!



2011. április 3., vasárnap

Reggeli kenyér

Reggel süt a pék süt a pék... most éppen nem gezemice lángost, hanem kenyeret. Lisztkeverékből, magkeverékkel, porélesztővel. Az illata, ahogy betölti a lakás minden zegzugát, fenomenális. Az íze nemkevésbé. Régebben féltem, hogy én sosem tudok majd jó kenyeret sütni, főleg miután megjelentek a mindenttudó, multiszuper kenyérsütőgépek. Beruházni persze nem szeretnék rá, helye sincs már a konyhában, szóval nélküle álltam neki. Attól tartottam, hogy vastag, száraz, kemény lesz a külseje, a belseje meg nem fog átsülni, nyúlós marad. De nem így történt! A héja finom ropogós lett, a belseje pedig olyan igazi magos kenyér belső. Tudjátok:)
És az eredmény képekben:


A fele már el is fogyott:)



Vasárnapi kenyérsütésre fel!